Vi pirater stänger inte dörren för ett eventuellt EU-utträde

I grunden tycker vi att den Europeiska unionen är en bra idé. Den fria rörligheten av människor, varor, tjänster och kapital tycker vi om och uppskattar väldigt mycket, och unionens roll som fredsprojekt ska inte underskattas. Detta är precis vad EU ska göra. Dessvärre utvecklas EU åt fel håll just nu.

Folkomröstningen om EU-medlemskapet 1994 byggde på premissen att vi skulle bli en del av en stor gemensam marknad, där spelreglerna för företag och arbetskraft skulle vara lika länder emellan. Det ingick inte i folkomröstningen att låta EU styra över vår statsbudget eller att låta unionen sluta fördrag med främmande makter på ett sådant sätt att riksdagen inte längre är den enda instans som stiftar svensk lag.

Att stillatigande titta på när en allt maktfullkomligare byråkrati nere i Bryssel marginaliserar folkstyret fungerar inte längre. Vi kan inte vara för evigt fjärrstyrda från Bryssel. Enda instans som har initiativrätt inom unionen är idag EU-kommissionen. Det betyder att alla förslag som direktiv, budget och handelsavtal måste komma från kommissionen. EU-kommissionen leds av ett antal kommissionärer som är utvalda av respektive lands regering. Under kommissionärerna arbetar en enorm stab som består av tusentals tjänstemän. Europaparlamentet, som är den enda demokratiskt tillsatta instansen i EU, kan endast acceptera eller förkasta hela EU-kommissionen. Den drivande kraften inom unionen består alltså av en mängd okänd tjänstemän som inte är folkvalda.

EU-parlamentet har nyligen avsatt 2 miljoner euro till att övervaka EU-kritiker på internet. Syftet är att hålla koll på människor som är motståndare till EU:s utveckling inför valet till Europaparlamentet 2014. Enligt uppgift ska extra uppmärksamhet ägnas åt de länder som har haft en ökande EU-skepticism.

Inom ett normalt fungerande demokratiskt system ska inte institutioner och myndigheter ägna sig åt att kartlägga kritiska röster på internet. EU-byråkrater ska inte sitta på arbetstid och försvara EU i kommentarsfält och på sociala medier.

Att unionens invånare ifrågasätter EU:s maktfullkomlighet är fullt naturligt och bra. Det måste vara så högt i tak att kritik mot EU kan föras fram utan att de styrande ska känna sig tvingade att systematiskt kartlägga sina kritiker. Det är därför djupt oroväckande att EU-parlamentet väljer att rikta kraft mot de människor som de påstås tjäna.

Om EU:s demokratiska underskott består känner vi pirater att Sveriges befolkning måste få folkomrösta på nytt om EU-medlemskapet. För vi kan inte acceptera en utveckling som består av mer byråkrati och mindre demokrati. Vi tycker att EU är en fin idé och både hoppas och arbetar för att det skall utvecklas till det bättre, men någonstans måste det finnas en gräns för hur mycket överstatligheten och det demokratiska underskottet kan tillåtas växa. Därför stänger vi pirater inte dörren för ett eventuellt EU-utträde.

För borgliga väljare finns endast ett EU-kritiskt alternativ.

För väljare till vänster finns det också bara ett EU-kritiskt alternativ.

Läs gärna Christian Engströms text på samma ämne.

Annonser
Taggad ,

6 thoughts on “Vi pirater stänger inte dörren för ett eventuellt EU-utträde

 1. Why Required skriver:

  ”Den fria rörligheten av människor, varor, tjänster och kapital tycker vi om och uppskattar väldigt mycket, och unionens roll som fredsprojekt ska inte underskattas.”

  Jag vet inte jag, jag ser ingenting i det ovanstående som kräver en union, endast enkla avtal som vi i många fall redan har – och fredsprojekt är något förespråkare gärna svänger sig med, men det är liksom lite svårt att visa att det hade varit krig eller ens risk för krig utan ett EU, även om det är möjligt.

  Jag är i princip inte MOT EU as such, men argumenten ovan håller inte öht och då kanske det är värt att fråga sig om det finns andra skäl (då kan man ange dem) eller var det bara en bunt politiker som ville vara mer som USA?

  Alldeles oavsett ska man a) sluta rapa plattityderna som politikerna matat oss med och b) sluta använda desamma i inledningen till EU-kritik för att försöka ge intrycket att man är balanserad i sin kritik. Det funkar inte.

  Ut ur Eu eller inte? Fyller det någon funktion är svaret på den frågan och olika människor ger såklart olika svar…

  • Gustav skriver:

   Why Required: EU är i grunden ett fredsprojekt mellan Tyskland och Frankrike. Genom historien har det ständigt varit krig i Europa, men nu har vi hållit ihop väldigt länge utan krig. Handeln har knutit ihop länderna.

   Jag vill framföra balanserad EU-kritik. Allt är inte bara dåligt med EU. Sverige har röstat för ett medlemskap unionen. Däremot ska man inte acceptera vad som helst. Det som händer nu på Cypern är talande. Helt icke-transparenta beslut har beslagtagit pengar från befolkningen. Beslutet fattades långt ifrån den cypriotiska befolkningen.

   Svaret på din avslutande fråga är: Om inte EU blir bättre under nästa mandatperiod kan blir det aktuellt att driva ett svensk EU-utträde.

 2. Är inte detta åsiktsregistrering från EUs håll? Är det okej med EUs konstituerande dokument?

 3. […] Läs gärna vad jag tidigare har skrivit om EU här. […]

 4. dukeh3 skriver:

  Riktigt bra bloggpost. Det ligger en liknande motion på medlemsmötet just nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser