Om Public Services journalister

Skriver idag på Svt Debatt om Publik Services journalister.

Journalistföraktet späs på av sneddriven journalistrekrytering hos public service-bolagen. Det är dags att bli ärlig om sina egna brister.

Med Radiotjänsts beslut att jaga dator- och surfplatteägare kan det vara klokt att fundera över vilken typ av verksamhet pengarna går till. Försvarare av dagens finansieringsmodell av public service hävdar att det är viktigt med oberoende medier, i syfte att kunna granska makten bättre och ärligare.

Journalist ’11 är en vetenskaplig frågeundersökning som gjorts av Kent Asp, professor i journalistik, vid Göteborgs universitet. Ett frågeformulär gick ut till 2500 slumpmässigt valda journalister i hela Sverige, omkring 60 procent svarade. Värt att notera är att en svarsfrekvens på 60 procent brukar betraktas som väldigt hög för stora postenkäter. Av de som svarade på enkäten valde 98 procent att svara på frågan om partisympati.

Frågan löd: Vilket parti tycker du bäst om idag? Bland alla journalister i landet har Miljöpartiet ett stöd på omkring 42 procent – och extra stort är stödet inom public service-bolagen.

Enligt undersökningen röstade 52 procent av alla journalister som jobbar på Sveriges Television på Miljöpartiet. Hos Sveriges Radio uppgav 54 procent av journalisterna att de tycker att Miljöpartiet är det bästa partiet. Inom public service-sfären sympatiserar över 80 procent av journalisterna med de rödgröna partierna. Motsvarande andel i storstadsmorgontidningarna är drygt 60 procent.

Kent Asp slår också fast att Miljöpartiet inte granskas lika hårt som de andra partierna i Sverige. Speciellt i valrörelsen märks detta samband tydligt, menar han. Miljöpartiet befinner sig i fredad zon och utsätts för mindre kritik.

Det är ett demokratiskt problem om ett parti får en gräddfil i medierna. Bilden som sätts av partierna i medierna påverkar valutgången. Då Miljöpartiet uppvaktas av båda blocken har få partier intresse av att nagelfara deras politik – därför är det extra viktigt att journalisterna granskar dem på samma sätt som de andra partierna.

Det är många med mig som vill hävda att alla nyhetskanaler är partiska. Men det verkar bara vara SVT och SR som vägrar låtsas om det. Det finns en myt om att public service-bolagen är opartiska, vilket gör att folk i lägre grad är beredda att ifrågasätta deras rapportering. Detta är själva kärnan i problemet.

Att kvällstidningarna vinklar och överdriver är det ingen som ifrågasätter – alla tar ju det för givet. Den heliga auran som finns kring public service nyhetsrapportering är dock farlig, eftersom den invaggar folk i en falsk trygghet.

Vi pirater strävar efter transparens bland samhällets institutioner. Public service är en sådan institution. Vad public service gör och säger spelar roll, SVT och SR är viktiga maktfaktorer i Sverige.

Det vore förstås orimligt att kräva politisk åsiktskvotering bland anställda journalister. Men om SVT och SR vill behålla sin egen trovärdighet är det på sin plats att redaktionerna är uppriktiga med sin brist på det här området. SVT och SR måste sluta upprätthålla illusionen om att public service har en särställning gentemot andra nyhetsmedier i fråga om partiskhet.

Ett informerat beslutsfattande måste präglas av tillgänglighet, öppenhet och transparens, och vara möjligt att granska utifrån. Journalistföraktet ökar för varje dag som går. Inflytelserika medier som public service måste hitta nya sätt att skapa trovärdighet – annars är risken att sajter som Avpixlat och Dispatch International på sikt erövrar tolkningsföreträdet.

Annonser
Taggad , ,

5 thoughts on “Om Public Services journalister

 1. Gustav Wetter skriver:

  Det vore spännande att se siffror över partisympatier bland journalisterna på de stora dagstidningarna SvD och DN, samt lokaltidningarna i landet i stort. Jag misstänker att SVT/SR är lika vänster som tidningarna är höger, vilket ger någon slags balans jämfört med länder som enbart förlitar sig på den ”fria” marknaden.

  • Gustav skriver:

   Gustav: Om man gräver lite i undersökningen så ser man att journalisterna är överlag ”vänster” på morgontidningarna.

   http://www.jmg.gu.se/aktuellt/Nyheter/fulltext//journalist-11.cid1078685

   • Gustav Wetter skriver:

    Om man med ”vänster” menar ”miljöpartister” så stämmer det att även morgontidningarna är överlag ”vänster”. Andelen borgerliga jornalister är ändå dubbelt så stor på morgontidningarna som inom public service:

    ”Vänsterpartiet har också en starkare ställning i public service än i
    dagspressen. Inom public service sympatiserar över 80 procent med de
    rödgröna partierna (v+s+mp). Motsvarande andel i storstadsmorgon-
    tidningarna är drygt 60 procent I båda fallen är socialdemokraterna
    dock kraftigt underrepresenterade – övervikten för de rödgröna för-
    klaras alltså främst av den stora andelen miljöpartisympatisörer. Stödet
    för folkpartiet och moderaterna skiljer sig också åt mellan olika arbets-
    platser. Moderaterna är särskilt svaga i public service, och betydligt
    starkare i kommersiell radio och tv och populärpress.”

    En sak som är värd att fundera över är varför just miljöpartiet är så stora inom både privat media och public service (och att de har blivit det på så kort tid – de var hälften så stora 2005). Är miljöpartiet stora i båda lägren PÅ GRUND av public service eller TROTS public service?

    Jag trodde att skillnaden skulle vara större mellan SVT/SR och tidningarna men min slutsats är fortfarande att public service är viktig för mångfalden och att snedvridningen av media skulle vara långt värre utan den.

 2. Jerker Montelius skriver:

  Bravo. Bland det starkaste du skrivit. Lite talande att det inte finns en enda journalist som sympatiserar med PP

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s