Om trygghet i en allt flyktigare värld

Skriver idag på Piratpartiet breddningsblogg om ett förslag för att hantera tryggheten i våra allt flyktigare liv.

Vi lever i en tid med allt osäkrare livssituationer. Allt fler arbetar inom bemanningsbranschen, med tim- och deltidsanställningar. Har du tur får du en sex månader lång projektanställning. Många tvingas att bli ofrivilliga egenföretagare och skaffa F-skattsedel. Företagsledningen gör allt för att undvika att underminera anställningstryggheten. Frilansarna befolkar våra caféer och biblioteken då deras arbetsplats är icke-existerande. De utför uppdrag på beställning, utan någon fast punkt i tillvaron.

Det självklara politiska kravet är en garanterad basinkomst till arbetskraften, även kallad medborgarlön. Medborgarlön är en ovillkorad grundinkomst som garanteras till samtliga medborgare i ett land. Medborgarlönen är en fråga om integritet och människovärde.

Medborgarlönen kan ersätta en uppsjö av otympliga bidrag. Socialförsäkrings- och utbetalningssystem kan ersättas med ett enda utbetalningssystem. Genom effektivisering av olika trygghetssystem skulle det kunna bidra till finansieringen av själva medborgarlönen. Samhället kan spara in mycket pengar på handläggare och administratörer.

Christan, europaparlamentartiker (pp), har satt upp en wikiblogg för att ta ett större grepp i diskussionen kring medborgarlön.

Annonser
Taggad , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser