Om cannabis i Sundsvalls tidning

Skriver i Sundsvalls tidning en replik till företrädare för Förbundet Hassela Solidaritet. Hassela är en organisation som hjälper ungdomar med missbruksproblem. Det de gör är högst hedersvärt och de gör säkert ett jättebra arbete. Se uppdatering.

Deras debattartikel gick ut på att man måste ta hårdare repressiva tag för att bekämpa cannabis i landet. Vi pirater delar deras uppfattning om att missbruk av cannabis är ett problem, men vi kan även konstatera att dagens förda linje inte fungerar. Folk fortsätter att använda droger, trots att det är ganska hårt straffbart.

Vi vill därför ta ett radikalt politiskt grepp och avkriminalisera personligt bruk av droger. Kriminaliseringen av cannabis fungerar dessutom som en enorm intäktskälla för den organiserade brottsligheten. En drog som skulle kosta max en hundralapp på apoteket blir ofantligt mycket dyrare när den säljs svart. Beroendet tvingar in folk i en nedåtgående spiral av kriminalitet. Sverige behöver ändra kurs i drogpolitiken och slå in på humanare väg.

Läs hela debattartikeln här.

Uppdatering: http://www.expressen.se/ledare/knarkdebattens-fundamentalister/

Annonser
Taggad

8 thoughts on “Om cannabis i Sundsvalls tidning

 1. Du vill alltså finjustera förmynderi och moralism, inte öppna för personlig frihet? Annars finns faktiskt seriösa förslag om att avkriminalisera all narkotika.

  • Gustav skriver:

   Hej Tommy,

   partiets linje är skademinimeringsprincipen. Vissa röstade för det av pragmatiska skäl, andra av frihetliga anledningar. Själv är jag nog lite mer av en pragmatiker i detta fallet. Samtidigt som jag sympatiserar med tanken att det som folk självmant stoppar in i sin egen kropp ska inte övriga samhället bestämma över, det är en fråga om frihet.

 2. Oldtimer skriver:

  Hassela gör inget hedervärt och absolut inget jättebra arbete. De är galna fundamentalister som inte accepterar någon annans världsbild. Läs, till exempel, den här artikeln: http://www.expressen.se/ledare/knarkdebattens-fundamentalister/

 3. Petra skriver:

  Efter att jag arbetade på ett behandlingshem för psykiskt sjuka så är jag starkt emot en liberalisering. Träffade där några patienter som hade permanenta skador genom s.k ”haschpsykos”. För dessa var det obotligt och de pratade goja hela sin vakna tid.
  En dialog med sig själva. Unga killar. Det var verkligen hemskt att se.

  Jo, jag kan motargument och andra synsätt etc. Men det är min reaktion.

  • Gustav skriver:

   Hej Petra,

   jag tror dig verkligen när du säger att det är hemskt. Frågan är vad man kan göra åt det? Idag är det olagligt att bruka hasch, ändå fortsätter folk med det?

   • Dr.O skriver:

    Petra har alltså arbetat på ett behandlingshem, vilket jag då utgår från att hon har någon form av hälso- och sjukvårdsutbildning.
    Då bör Petra vara medveten att det inte finns någon medicinsk diagnos som heter ”hasch-psykos”. Det finns i själva fall inte något alls som heter haschpsykos, och om man under ett cannabisrus är ovan vid ruset så kan man få en s.k snetripp. Denna går över efter det psykoaktiva ämnet(THC) inte längre är aktivt i kroppen då det efter ett antal timmar bryts ned till metaboliter som inte är psykoaktiva.
    Detta borde du Gustav som förespråkar en avkriminalisering vara bättre påläst på att för att kunna möta ett sådan simpelt och dessutom grovt felaktig argument som dessa, de ska inte ens kunna florera inom vården. Vården är präglad av 60- 70 tals propagandan ändå ut i fingerspetsarna, och är längden något som kostar ca 400 svenska liv / år.

    Det Petra i verkligheten beskriver är att hon har jobbat på ett hem för psykiskt sjuka personer. Det kan jag köpa. Men tyvärr så borde du gå tillbaka till skolbänken och läsa på om drogutlösta psykoser varken är permantenta eller speciellt vanliga. Inom den medicinska världen (dock ej i Sverige, ännu) jämförs arguments som dessa med Nordkorea. Att hon dessutom inte är medveten till orsaken till ”psykosen”, som i en övervägande del av fallen inte rör sig om en psykos utan en utblomming av bipolaritet eller shizofreni, kan utlösas av väldigt många saker, varav cannabis kan vara den utlösande faktorn. Men det är inte cannabis som skapar sjukdomstillståndet. Det här är ett argument som ofta kommer upp, men har motbevisats av både Kanadas folkhälsoinstitut och forskare i både England och Frankrike.

    I forskningen framgick Alkohol, Depression och Koffein hade högre grad av utlösande faktor än de facto Cannabis Sativa hade.

    Gustav – du gör ett bra jobb som försöker få lite reda i den här misslyckade narkotikapolitiken. En avkriminalisering och i längden en legalisering av vissa substanser skulle inte bara kunna generera skatteintäkter utan även rädda liv.
    Vilken text det blev nu. Hoppas kommentaren publiceras, hehe.

    / med.student, PP EU 2014 inte längre en omöjlighet för mig som SD sympatisör. Forsätt med ditt bra arbete Gustav.
    MVH.

 4. Gustav skriver:

  Dr.O: Tack för din kommentar, mycket informativ!

  Jag tror att alkohol är betydligt farligare. Folk blir våldsamma av alkohol. Det är bara att gå ut på stan en fredag- eller lördagkväll och se hur människor beter sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser