Piratkriget är långt ifrån över

Den 8 februari kunde man läsa i Adam Svanells artikel Piratkrigets förlorare att Peter Sunde skulle vara fildelningskrigets enda förlorare. Den bilden är långt ifrån rättvisande. Inte med en enda stavelse i artikeln nämns den pågående fildelningsjakten som är riktad mot vanliga svenssons.

I skrivande stund har åklagarmyndigheten fyra åklagare på heltid vars enda uppgift är att åtala fildelare. Polisen är behjälpliga med 12 heltidsutredare som enbart ägnar sig åt fildelningsjakten. Polisen har numera en separat brottskod för fildelning på internet, brottskod 5101.

Fildelningskriget är långt ifrån över. 2011 dömdes 9 personer för att ha fildelat. 2012 dömdes 10 personer och redan i år har det varit två fildelningsrättegångar som väntar på dom. Officiellt pågår för tillfället 30 förundersökningar mot fildelare, dessa fall är förstås inte lika spektakulära som The Pirate Bay. De handlar om vanliga ungdomar, ensamstående föräldrar och pensionärer som blir dömda för att ha laddat ner lite film och musik. Detta är människor som i övrigt ses som hederliga människor av samhället.

Likväl behandlas dessa människor som om de tillhör grovt organiserad brottslighet. Polisen gör gryningsräder, drar ut vanligt folk i morgonrocken och visiterar dem i bara underkläderna. Sedan körs de skyndsamt ner till polisstationen och trycks in i ett litet förhörsrum och pressas av professionella förhörsledare. Polisen beslagtar alla deras datorer. Åklagaren yrkar alltid på förverkande så att deras hårddiskar och allt material på dessa förstörs för evigt. Den åtalade får aldrig möjligheten att behålla familjealbumen eller skoluppsatserna som finns i datorn.

Strax innan årsskiftet fick upphovsrättsindustrin IPRED-direktivet i julklapp av högsta domstolen. Från och med årsskiftet får upphovsrättsföretag själva begära ut abonnemangsuppgifterna bakom en viss ip-adress, detta möjliggör att företagen själva kan göra polisutredningar.

I Danmark där IPRED-direktivet använts sedan en längre tid tillbaka vet vi att det är vanligt förekommande att upphovsrättsindustrin skickar kravbrev hem till folk: ”Betala, annars stämmer vi dig på ett högre belopp i domstol”. Det sker alltså ingen rättegång. Företagen får agera både utredare, åklagare och domare.

Domen mot The Pirate Bay var starten på hetsjakten efter fildelare i Sverige. De sanna förloraren i detta kriget är alla de kulturdelarna som rättsapparaten statuerar exempel på. De är vanliga människor som du och jag.

Annonser

4 thoughts on “Piratkriget är långt ifrån över

 1. Micke vK skriver:

  ”Detta är människor som i övrigt ses som hederliga människor av samhället.” Jo, eller för att vara precis: de som ses som hederliga människor, punkt. Både före och efter tillslaget. De har ingen anledning att hålla fildelningen hemlig, eftersom ingen omkring dem betraktar dem som brottslingar för det.

  • Gustav skriver:

   Du har helt rätt. Man ska inte skämmas för att berätta att man har blivit dömd för fildelning. Tvärtom vore det bättre om folk berättade för alla sina vänner och bekanta. Vi måste visa på orimligheten med dagens situation.

 2. Jacob Hallén skriver:

  Kriget är över. Upphovsrättsmaffian har förlorat. Fildelningen växer i Sverige och globalt. Människor tar fildelning för givet. Att det fortfarande pågår strider och att enstaka människor råkar illa ut betyder ingenting ur det stora perspektivet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s