Satsningar på rymden behövs

space

Skriver på Newsmill.

En enorm meteorsvärm träffade nyligen centrala Ryssland. Många hundratals människor har skadats. Ryssland tar katastrofen på allvar och har mobiliserat 20 000 hjälparbetare i området. De ekonomiska konsekvenserna är i detta skedet svåra att överblicka. Fler byggnader har dock skadats i Tjeljabinskregionen och många hushåll har blivit utan ström.

Ikväll kommer en stor asteroid att passera jorden på ett rekordnära avstånd. Asteroiden är omkring 50 meter i diameter. Skulle en asteroid i den storleken träffa jorden kommer den att orsaka stor skada. Om asteroiden krockar med jorden skulle nedslagskraften kunna jämföras med en atombomb. Konsekvenserna om den skulle göra ett nedslag i närheten av en stad går inte att överblicka, skadorna och kostnaderna hade blivit enorma.

Händelserna i Ryssland påminner oss om det hot som alltid finns mot vår mänskligheten från meteorregn och jätteasteroider. Dessa hot är värda att ta på allvar.

Idag blev avtalet klart om Saabs nya generation Gripenplan. Kostnaden för stridsflygplanen kommer uppgå till svindlande 47,2 miljarder kronor.

Vi unga pirater tycker att man ska satsa Gripen-pengarna på rymdforskning i stället. Det är fullständigt vettlöst att lägga pengar på att köpa stridsflygplan, för att kriga på jorden, när de verkliga hoten mot vår existens kommer från rymden. Vad gör vi när en asteroid hamnar i kurs mot jorden? Hur ska vi avvärja det?

Sveriges rymdpolitik är alldeles för nedprioriterad. Riksrevisionen kom i veckan med svidande kritik i rapporten Svensk rymdverksamhet – en strategisk tillgång?, där de bland annat skriver att statens rymdsatsning på en miljard kronor årligen är ineffektiv. Rapporten säger även att regeringen styr dagens rymdforskning utan samordning.

Vi unga pirater vill se en kraftig satsning på rymdprogram och forskningsinstitut. Alltifrån hur vi ska hantera meteoritregn och asteroider till hur människan ska kunna bosätta sig i rymden. Det är alldeles för lätt att vår nuvarande regering stirrar sig blind på kortsiktiga mål och glömmer bort att världen ska finnas kvar för våra barn och barnbarn.

Genom att göra rymdforskningen transparent och se till att alla kan ta del av resultaten kan vi på ett bättre sätt arbeta med effektivitet och se till att resultaten utnyttjas maximalt av samhället.

Vår planet står inför accelererande miljö- och resursproblem och visst finns det en ökad hotbild när befolkningsmängden stiger mot närmare 8 miljarder. Det kan förefalla vara en bra och trygg affär att bygga stridsflygplan för att möta det hotet. Det är dock inte det enda valet vi kan eller bör göra.

I stället för att möta framtiden med fler krigsmaskiner borde Sveriges regering satsa på att öka kunskapen om hur mänskligheten kan erövra solsystemet, som både innehåller ofantliga rikedomar och nyckeln till hur vi ska lösa våra miljöproblem. Då kanske vi slipper krig helt och hållet.

Rymden är en fråga om långsiktig säkerhetspolitik. Utmaningarna från rymden kan givetvis inte Sverige ensamt lösa, men vi kan gå i täten för att frågan ska komma högre upp på den globala dagordningen.

Annonser
Taggad , ,

7 thoughts on “Satsningar på rymden behövs

 1. Jerker Montelius skriver:

  Nja. En satsning på rymden behövs, där är vi eniga men att ställa det mot militärt försvar när ÖB själv har sagt att vi bara kan försvara oss i en vecka verkar inte sunt.

  • Gustav skriver:

   66 stycken nya plan kommer kanske göra att vi kan försvara en vecka till. :p

   • jerkermontelius skriver:

    Naturligtvis så kan inte planen operera själva. 21 brigader som vi hade på 80 talet är nog minimum men dessa behöver flygskydd för att kunna verka.

 2. Peter Andersson skriver:

  Det svåra med rymdförsvar är att det räcker inte bara med att kartlägga det som rör sig inom solsystemet med periodiska intervaller, de verkligt farliga grejerna kan ligga framför solsystemet eftersom det i sig också rör sig relativt annan rymd. Den här underbara videon illustrerar det hela, om än förmodligen på ett något överdrivet sätt:

  http://boingboing.net/2012/12/27/solar-system-forms-vortex.html

  • Gustav skriver:

   Jo, det är ingen lätt grej. Samtidigt tänker jag att man måste börja någon gång. Nu skulle vara ett bra tillfälle! 🙂

 3. patrik skriver:

  Som pirat själv är jag inte mot upprustning av svenska försvaret. Som optemist jag är så säger ordet försvar just att det är ett försvar. I en perfect värld där alla länder bara har ett försvar sker inga krig men vi vet ju att vissa går på offensiven trots allt. Ska dessa länder som dabbas inte ha rätt att försvara sig? Personligen anser jag att så länge det rör sig om ett försvar i sverige utan aktiva deltagande i invasioner av andra länder så bör vi ha ett försvar och hoppas att det aldrig behöver användas. Även om vi bara kan försvar sverige i en vecka så är det en vecka mer folk kan fly landet i hop om ett liv nån annan stans. Ska vi ofra svenska liv av ren prinip i ett sådant läge?
  Det fins också direckta koppligar mellan utveckling av flygplan och rymdfarkoster. Som lite tekniknörd man är så ser man detta jämt. I framtiden kommer farkoster vara hybrider mellan flygplan och raket. SSTO eller Singel Stage To Orbit är pracktiskt om man bygger hybrider och i lägden det mäst kostandseffektiva och miljövänligate och ända settet som jag ser det att öppna upp för mer rutinmäsiga resor till rymden. Skylon och SABER (se wikipedia) projectet är något som ser låvande ut och man utvecklar i dagsläget en jet/raket motor hybrid där den går på syre från atmosfären via en kompressor precis som vanliga jet flygplan. Över mach 5 går man över till LOX villket är flytande syre.
  Jet/raket motor hybriden går på Väte villket är effektivt och om man kan framställa detta med förnyelsebar energi så är det miljövänligt också. Detta ger avsevärt mindre behov av LOX och man kan ta med sig mer väte för att göra en effektiv SSTO. Jetmotorer är mångalldigt effektivare än raketmotorer så ju senare man behöver använda dessa ju mindre bränsle och ju större last kan man ta.
  Kollar man lite historia så utvecklades dom mäst effektiva raketmotorerna näligen NK-33 i rysland och pga at igen tillverkare av raketmotorer i ryssland vile ta fram en ny radikal design vände man sig till en tillverkare av jet motorer för stridsflgplan. Efter lite forskning kom tillverkarna fram till att deras teknologi för jetmotorer kunde appliceras för att göra vad som än i dag är den mess effektiva racketmotorn sett till sin storlek. Inte ens USA försökte sig på en sluten cykel raketmotor för alla ”experter” sa att det var omöjligt. Inte förens berlinmuren föll började inforamtion om NK-33 komma ut som var avsed för N1 raketen villket var raka motsvarigheten till Saturn V som tog USA till månen. Så NK-33 utvecklades på 60 talet och dess efterträdare som i dag säljs och tillverkas på licens även i USA åt lockhead martin är fortfarande den mäst effektiva racketmororn sett till sin storlek och det helt tack vara att en tillverkare av jet mororer fick möjlgheten att vara inovativa. Dom hade 0 erfarenhet av raketmotoer innan dess.
  1995 flög den första amrekanska raketen med ryska raketmotorer baserade på NK-33. Igen raketmotor I usa än i dag har bättre prestanda.
  Vad jag hellre vill se är att dagens airospace teknologi antigen det är för stridsflygplan eller cevilflyg appliceras mellan båda flyg och rymd forskning.
  Vi kommer behöva piloter för cevilflyg, bättre flygplan och motorer i framtiden för att skona vår miljö. Så jag ser inget problem med att sverige sattar på Jas eller för den delen rymdforskning som ett steg på vägen. Fördelacktigen båda och sammarbetet bör vara så stort som möjligt för bästa kunskapsutbyte.
  Farkoster som framtida Skylon och den nerlaggade Venturstar är concept för framtiden men det kräver även utveckling inom flyget då skillnanden mellan flygplan och rymdfarkost troligen kommer bli allt mindre i framtiden då matrial och tillverknigstekniker i många fall är den samma. Samma motorer som planeras för Skylon rymdfarkosten kan även att använda för flygplan men utan LOX steget. Dessa kan flyga högt och snabbt på väte med hög effecktivitet pga vätets låga tempratur så kan man kyla den varma luften (extrem frikton vid höga hastigheter) med en intercooler som nu har utvecklats bland annat.

  Så som optemist hoppas jag sverige har kvar ett försvar för aktiv uteckling av teknologi men jag hoppas också att det är just ett försvar och inget annat. Sammhällsnyttan i sverige kunde bli stor om vi var än mer fram med utveckling av ny teknik i all dess former och slutresultatet utnyttjas för fredliga syften.

  I praktiken vet vi ju att regeringen gärna vill leka med nato men som försvaret i sig och tekniken är inte felet utan att politiker inte gör som folkvalda vill.

  jag tycker det är farligt när en nation banlyser teknologis utveckling bara för att det kan missbrukas eller misskötas. Jag är även pro kärnkraft men jag är också extremt medveten om hur det missköts men teknik i sig själv är inte farlig bara personerna som ska ansvara för den om dessa inte tar sitt ansvar utan viker sig för komersiela och politiska påtryckningar när dom vet om brister.

  Tycker det är extremt vicktigt att piratpartiet trycker på just detta. Teknik är inte farlig bara hur man väljer att applicera den.

 4. Ulf skriver:

  Se och begrunda…

  / …u

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s