Det finns inget tydligt regeringsalternativ

Det finns inget tydligt regeringsalternativ inför valet 2014.

Statsminister Reinfeldt brukar självgod stå i debatter och påpeka att oppositionen inte har något tydligt regeringsalternativ. Socialdemokraterna kommer aldrig att bli så stora igen att de kan regera på egen hand. Socialdemokraterna måste bilda en koalitionsregering med andra partier.

Efter den misslyckade rödgröna alliansen vägrar Socialdemokraterna berätta om vem den kan tänkas bilda regeringen tillsammans med.

Reinfeldt framhåller att han tänker gå till val med Alliansen igen, det är hans regeringsalternativ. Men både Centerpartiet och Kristdemokraterna hamnar i opinionsmätningarna oftare och oftare under 4 %-spärren inför riksdagsvalet. Utan de två partierna i riksdagen faller Alliansens platt som en pannkaka. Det räcker faktiskt med att ett av de två partierna hamnar utanför riksdagen för att alliansen ska bli oförmögen att regera landet på egen hand.

Alliansens förmåga att vara ett regeringsalternativ ser skakig ut när både centerpartiet och kristdemokraterna går en riktig kräftgång.

Hoppas att journalisterna börjar syna statsministerns instabila regeringsalternativ och pressa honom på frågan hur hans regeringsalternativ ser ut utan ett av de borgliga partierna i riksdagen?

Annonser

One thought on “Det finns inget tydligt regeringsalternativ

  1. Don Kongo skriver:

    Fast det lönar sig för alldeles mycket att stödrösta, så de andra partierna måste falla till sjukt låga nivåer för att de faktiskt ska åka ut. Det är på riktigt en stor brist i dagens system även om det finns vissa fördelar med en procent på en viss nivå: om KD ligger på 2% egentligen så är varje röst på dem värd två röster på alliansen om detta får upp dem till 4%, jämfört med att lägga samma röster på M. Oklart vart smärtgränsen ligger, men så lågt att alliansväljare i allmänhet inte tror att de går att få över 4% alls.

    Min poäng är att statsministern inte alls behöver svara på den här frågan för sannolikheten att det händer i praktiken är såpass låg. Vilket är synd, kanske inte ens så mycket pga alliansen som pga just KD och C. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s