Finansminister Anders Borg

gn_salen

Skriver idag i UNT om ett stort problem med den svenska försvarspolitiken, eller rättare sagt finanspolitiken. Det verkar nämligen vara så att det är Anders Borg och hans kamrater på finansdepartementet som styr och bestämmer över det svenska försvaret.

Vårt försvar har genomgått dramatiska nedskärningar under många år. Nu kan Sverige i bästa fall försvara sig i en vecka, om angriparen kommer från en front.

Piratpartiet har tagit ställning för att vi ska ha en försvarsmakt som kan försvara Sveriges territoriellaintergritet på marken i luften, till sjöss och på andra arenor där vi kan hotas med angrepp.

Läs hela artikeln i UNT.

Annonser
Taggad , ,

6 thoughts on “Finansminister Anders Borg

 1. Jerker Montelius skriver:

  Jag måste tillstå att jag är imponerad av ert arbete i UP. Fortsätt!
  PS. Länken till UNT artikeln funkar inte .

 2. laxsill skriver:

  Barnsligt synsätt. Försvarsbudgeten har inte särskilda skäl att vara mer skyddad än andra budgetar. Samtidigt som några överklassgubbar blir upprörda över att de inte får leka Risk med Ryssland dör folk av vanvård i sjuk- och äldrevården. Men inte är det någon som skriker om att skydda vårdbudgeten. Det här börjar låta som populisterna i republikanska partiet.

  • Gustav skriver:

   Vi delar nog inte en grundläggande syn på det här med ett försvar. Jag tycker ändå att vi ska ha ett försvar för att i ska kunna hävda vår integritet.

   Att vi ska ha ett försvar tycker jag inte är populism á la republikanska partiet i USA. Hade vi hetsat om krig mot Iran så hade det varit närmare till hands att jämföra oss med jenkarna.

  • Erik Gertkvist skriver:

   Försvaret är numera en budgetregulator och industristöd samt sysselsättningsterapi för ett tiotusental officerare. Problemet är att ingen vågar säga detta, utan låtsas som att försvaret har någon militärt existensberättigande. Här skulle klarspråk och tydlighet om försvarets syfte vara önskvärt – men inte minst Anders Borg motarbetar denna öppenhet.

   Ett nästan lika stort problem är motståndet mot effektivitet. Att köpa off the shelf går inte, utan försvarat ska ägna åratal åt att hitta på egna modifikationer som gör allt dyrare och krångligare. Praktexemplet är helikopter 14, som är rejält försenat, fördyrat och uppenbarligen inte följer kravspecen. Därför tvingades försvaret köpa in amerikanska Blackhawk-helikoptrar, vilket de hade kunnat göra från första början till en bråkdel av kostnaden. Dataprogrammen inom försvaret ska vi inte ens tala om – PRIO hör hemma i en Dilbert-strip.

  • Jerker Montelius skriver:

   +laxsill Du ser inte sambandet mellan den tid då vi hade ett starkt försvar och folk blev omhändertagan på sjukhusen och nu när vi varken har det ena eller det andra?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s