Tidig julklapp till upphovsrättsmaffian


I år blev det en tidig julklapp till upphovsrättsmaffian från Högsta domstolen.

Idag kom nämligen domen mellan internetleverantören ePhone och bokförlagen. Bokförlagen har begärt att få ut abbonemangsuppgifterna till en av ePhones kunder, som bokförlagen misstänker har fildelat ljudböcker. Fallet har även kallats för IPRED-målet.

IPRED är ett direktiv från EU som möjliggör för privata företag att begära ut abbonemangsuppgifter från internetleverantörer, i syfte att kunna stämma kunderna för upphovsrättsintrång i en domstol. Tidigare var det polisens uppdrag att utreda brott, nu försöker staten i stället lägga ut uppdrag på entreprenad.

Tvisten handlade om ifall datalagringsdirektivet tillåter att man lämnar ut uppgifter om kunderna till annan part än polisen fast att det misstänkta ger mindre än två års fängelse.

Högsta domstolen meddelade idag att datalagringsdirektivet inte står emot IPRED-direktivet. Nu blir det alltså grönt ljust för upphovsrättsmaffian att hämta ut personuppgifter om fildelare. Sedan kommer maffian att skicka iväg brev till dessa personer som säger något i med stil:

”Du har fildelat vår musik. Eftersom att vi är snälla kan vi glömma ditt lilla misstag om du väljer att betala in 10 000 kronor till vårt bank-giro nummer. Om du går ut i media och berättar om detta brevet så kommer vi att stämma dig i domstol och begära skadestånd.

Vägrar du att betala så kommer vi att stämma dig i en domstol för upphovsrättsintrång och begära ett kraftigt skadestånd.”

Samma arbetsmetoder använder sig den vanliga maffian av, i detta fallet är det dock sanktionerat av staten.

Det farligaste som kan hända är att folk väljer att betala upphovsrättsmaffian i det tysta. Får du ett brev från maffian där de kräver betalning, betala inte. Ta det via domstol. Det är väldigt viktigt att ingen skräms till tystnad. För att kunna få till en förändring måste dessa hemskheten upp på dagordningen.

Läs Piratpartiets pressmeddelande.

Bloggar från ett föresenat tåg på väg söderut.

Annonser
Taggad , , ,

2 thoughts on “Tidig julklapp till upphovsrättsmaffian

 1. Tor skriver:

  ”Högsta domstolen meddelade idag att datalagringsdirektivet inte står emot IPRED-direktivet.”

  Jag tycker att det där är litet missvisande. Det låter som om det är grönt ljus för den som vill begära ut trafikdata som lagrats i enlighet med datalagringsdirektivet. Det är ju inte vad HD beslutat.

  Vad HD beslutat är att datalagringsdirektivet inte påverkar tillämpningen av Ipred för sådana uppgifter som ISP:er lagrar för andra ändamål än att leva upp till datalagringsdirektivet, dvs. den trafikdata vissa redan innan datalagringsdirektivet sparade i syfte att fakturera eller sköta säkerheten i näten (eller överskottsdata som helt enkelt lagrades utan något egentligt syfte i strid med lagen).

 2. Gustav skriver:

  Tor: Du har helt rätt.

  Men jag kände att det var lite väl tekniskt ingående så jag förenklade lite. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s