Främlingsfientlighet ska bemötas, inte tystas

Många har varit inne och kommenterat på förra blogginlägget som handlade om nätfighten. Är väldigt glad över alla som varit inne och tagit fighten mot främlingsfientligheten. 🙂

En del verkar ha missuppfattat vad det handlar om. Nätfighten handlar inte om att man ska tysta kritiker av islam eller invandring. Folk ska forsätta få säga vad de vill. Syftet med nätfighten är att om någon skriver en främlingsfientlig kommentar så ska inte den få stå oemotsagd, den främlingsfientliga kommentaren ska bemötas.

Att kalla folk för rasister (även om dom är det) hjälper inte. Vi ska i stället sprida våra idéer och värderingar om ett tolerant och öppet samhälle. Trångsyntheten får xenofoberna stå för. Kom ihåg att alltid uppträda trevlig och snällt. Jag vet att det kan var svårt ibland när ett troll spyr ut sin galla över en, men försök att var trevlig även mot trollen.

Trollen tycker att det är kul att trolla så länga någon blir sur eller upprörd. Om du tar ett troll för vad trollet faktiskt är så blir du inte lika upprörd och då slutar trollet att trolla.

Fortsätt att ta nätfighten mot främlingsfientligheten!

Annonser
Taggad , ,

4 thoughts on “Främlingsfientlighet ska bemötas, inte tystas

 1. Markus skriver:

  Väldigt ofta är trollen och rasisterna samma personer.

 2. Markus skriver:

  Gustav, du tycker inte att du spinner vidare på ”rasisternas” idé om att de själva tystas, att de inte skulle få prata om vissa frågor? Invandring, fördelningspolitik mm pratas det om ofta så det är inte sant. Att de inte får komma till tals i alla sammanhang kan helt enkelt bero på att det är rasistisk smörja och helt enkelt inte är värd mer uppmärksamhet och därmed inte lyfts fram.

  • Gustav skriver:

   Markus: Såg att det var många kommentarer som utgick ifrån att det betydde att rasisterna skulle tystas. Tyckte att det kändes bäst att vara lite övertydlig. Givetvis är det mest smörja som kommer ifrån deras tangentbord.

 3. Kanske inte så lätt för dig att ha perspektiv på, du har ju inte sett något annat. Saken är den att så fort man framför något som är kritiskt emot invandringen så ses man av vissa som moraliskt suspekt. Invektiven hänger i luften direkt. Det spelar ingen som helst roll varför du har gjort det ställningstagande som du har, det är få som överhuvudtaget lyssnar på, bara att du har gjort det innebär att man sänks som människa. Rasism är inte särskilt väldefinierat i debatten, det används mest som ett retorisk vapen för att tysta meningsmotståndare. Bara det att man hela tiden kallar andra för främlingsfientliga, rasistiska eller tom fascistiska handlar mest om kontroll och dömande. På så vis kan man undvika sakfrågorna, som man inte klarar att debattera om. För hade man gjort det så hade vi sett den debatten till leda. I stället så predikas det på ledarsidor och i TV, där meningsmotståndarna inte kan komma till tals.

  Den kamp en ”rasism” som du står för handlar i praktiken mest om en kamp emot yttrandefriheten. För vad som händer när man tystar människor genom den typen av anklagelser är att man begränsar yttrandefriheten. Visst, man kanske inte blir kastad i fängelse, men man kan bli utsparkad ur facket, förlora sitt jobb och del av sin bekantskapskrets. Det räcker för att dom flesta ska vara tysta. Än värre blir det när man inser att demokrati inte fungerar utan reell yttrandefrihet.

  Ponera tongångarna på debatt och ledarsidor på senare tid. Människor som predikar tolerans och fördomsfrihet, men hur agerar dom? Är dom toleranta, fördomsfria, eller demokratiska? Inte direkt. Antingen så inser man inte att man är minst lika intoleranta och fördomsfulla som SD:are. Eller så anser man att det är berättigat eftersom SD minsann är onda. I det förra fallet är man inkonsekventa. I det andra så är problemet att man då erkänner intolerans som princip, och SD har betydligt starkare grunder för att försvara ett intolerant förhållningssätt än vad man kan anlägga emot SD, vilket innebär att SD inte kan klandras. I vilket fall är man körda.

  Vill ni bekämpa rasism så måste ni titta på orsakerna. Den verkliga rasismen finns på båda sidor och drivs fram av missförhållanden, så länge dom inte åtgärdas så är det helt irrelevant vad ni gör i övrigt. Så länge dom inte åtgärdas så kommer rasismen att öka. Inget av dom etablerade partierna har någon lösning, 20 år av misslyckade försök och ständig förvärring av problemen har visat det med all tydlighet. Allt som finns kvar då är SDs väg. Det innebär faktiskt ironiskt nog att man genom att försöka bekämpa SD riskerar att orsaka mer rasism och problem långsiktigt.

  Vad som behövs i första steget är mer demokrati, mer av saklig debatt, mer av yttrandefrihet. Det är vad piratpartiet borde stå upp för. Lämna korstågen åt fundamentalisterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s