Förläng gymnasiet i stället för att förkorta det

Glada studenter.

Skriver idag en artikel om förslaget på kortare gymnasieutbildning. Vår utbildningsminister, Björklund, vill inför en ettårig gymnasieutbildning helt utan teoretiska ämnen. Utbildningen ska vara praktiskt inriktad.

Tanken med utbildningen är att den ska väljas av skoltrötta elever. Resonemanget lyder: i stället för att elever ska läsa en treårig gymnasieutbildning med massa teori som de inte klarar av eller har lust med så är det bättre om de får läsa en ettårig utbildning utan teori. De som stödjer den ettåriga gymnasieutbildningen anser att det är onödig tvång att tvinga skoltrötta elever att läsa massa teori.

Att prata om tvång när man diskuterar gymnasieutbildning är per definition fel. Gymnasieutbildningen är frivillig, så det går inte att prata om tvång.

Målet med den ettåriga utbildningen är att undvika avhopp från gymnasiet. Resonemanget för kortare utbildning låter som ett eko från debatten när folkskolan förlängdes från 6 år till 8 år. ”Elever som är skoltrötta ska inte tvingas läsa onödigt mycket”.

Tror att vi går mot en situation som kräver längre och djupare utbildning för eleverna. Att då börja med ettåriga gymnasieprogram vore verkligen ett steg bakåt.

Läs hela artikeln här.

Annonser
Taggad ,

6 thoughts on “Förläng gymnasiet i stället för att förkorta det

 1. Technoid skriver:

  Känns som om de ser på det från fel håll, fixa grundskolan så att den inte bränner ut elever så behövs inte det här förslaget.

 2. Per "wertigon" Ekström skriver:

  Elever blir skoltrötta av många olika anledningar. En av de vanligare är att alla inte har möjligheten att plugga, eller motivationen till det, eller en kombination av bägge. För dessa personer som vill få ett break från studierna tycker jag absolut ett sådant här alternativ kan vara bra.

  Men sedan tycker jag också att det måste finnas högre instanser om man efter några år inser att ”jag känner mig redo att plugga vidare, jag är bättre än det här”. Att gå denna ettårsutbildning får inte på något sätt vara begränsande för framtida studier/karriärval…

 3. Gustav skriver:

  Gymnasieskolan är idag frivillig. Behöver man ta ett break så kan man ta det idag. Det finns inget tvång.

 4. Per "wertigon" Ekström skriver:

  Problemet är bara att alternativet till gymnasiet är för många studerande ut i arbetslivet istället. Och för det är en grundskoleexamen väldigt oförberedande då dagens grundskola förutsätter att man utbildar sig vidare.

  Ja, Gymnasieskolan är frivillig – men det är som att säga att det är frivilligt att befinna sig på en båt ombord på öppet hav. Visst KAN du hoppa av och simma, men du kommer inte ha så stora förutsättningar för det.

  • Gustav skriver:

   Det borde handla om vilka ambitioner vi ska ha för våra ungdomar.

   Efter att man gjordes vissa praktiska utbildningar utan högskolebehörighet så har de fått färre sökande. Ungdomar är inte dumma, de inser att de behöver läsa på högskolan i framtiden.

   Dessutom tror jag att man i framtiden kommer att byta karriär oftare. Vilket gör att man behöver ha högskolebehörighet för att kunna vara flexibel.

   Med nedmonteringen av Komux, som idag sker, så hamnar de utan högskolebehörighet i en riktig rävsax.

   • Per "wertigon" Ekström skriver:

    Japp. Dagens system är helt enkelt för svårt. Antingen väljer du rätt från början eller så tvingas du slösa bort flertalet år på att komplettera din utbildning, för det visade sig att det där drömjobbet som bilmekaniker inte riktigt var rätt för dig.

    Det här är bara en lös ide, men kanske borde det finnas ett sätt att ha upp till ett års timeout under gymnasieperioden, och ändå få bidrag för det? Vi behöver alla tid att återhämta oss…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s