Arbetslinjen måste också omfatta riksdagsledamöterna


Debattartikel publicerad på debattsidan Sourze den 12 november:

Det finns en stark principiell anledning till att riksdagsledamöterna ska leva efter samma förutsättningar som alla andra, annars blir de en välgödd kulturell enklav i samhället.

Från och med den 1 november höjdes riksdagsledamöternas arvode till 58 300 kronor i månaden; en ökning med 1 300 kronor extra i månaden. Det är en lön som är dubbelt så hög jämfört med vad en sjuksköterska eller en grundskolelärare tjänar.

Det höga arvodet brukar motiveras med att riksdagsledamöterna inte ska frestas att korrumperas, men samma resonemang skulle kunna appliceras på allt från anställda i Försvarsmakten till handläggare på Försäkringskassan. De tjänar inte speciellt bra.

Alldeles för många ledamöter har suttit för länge i riksdagen. De lever gott på sin höga lön och vulgära förmåner. Har de dessutom suttit i riksdagen i 12 år är de berättigade till en inkomstgaranti i sex år. Om vi vanliga dödliga blir av med jobbet har vi förhoppningsvis rätt till A-kassa i 300 dagar, sedan blir vi utförsäkrade och göms undan i åtgärdsprogram.

När riksdagsledamöternas förmåner är så stora riskerar de att förlora kontakten med den verklighet som många invånare befinner sig i. Hur ska en riksdagsledamot kunna fatta vettiga beslut om arbetslöshet och sjukskrivningar när de själva har en lyx som är så få förunnade? Kan verkligen en riksdagsledamot förstå hur det är att inte ha pengar att köpa mat till sina barn?

Riksdagsledamöterna har långa arbetspass och förtjänar givetvis en bra lön. Deras uppdrag är viktigt och besluten som de fattar påverkas människors liv, både i Sverige men även i Europa. Ovanpå riksdagsarvodet tillkommer traktamenten och andra förmåner. Uppdraget är till för dem som vill utföra något i samhället, inte bara för dem som vill ha en karriärväg, eller som ett sätt för partierna att tacka aktiva medlemmar för lång och trogen tjänst.

Låt regeringens arbetslinje omfatta även riksdagsledamöterna. Om de inte lyckas hitta ett nytt jobb efter 750 dagar bör också riksdagsledamöterna slussas in i Fas-3, precis som alla andra. Det finns en stark principiell anledning till att riksdagsledamöterna ska leva efter samma förutsättningar som alla andra, annars blir de en välgödd kulturell enklav i samhället.

Annonser
Taggad , , ,

2 thoughts on “Arbetslinjen måste också omfatta riksdagsledamöterna

 1. Don Kongo skriver:

  Jag har länge ansett att politiker borde få sitta högst 2 mandatperioder i rad utan minst en mandatperiod mellan, som då inte får bestå av övriga politiska uppdrag. Nästintill omöjligt att polisa över antar jag, men jag har ändå en tilltro på att politiker ofta när de kommer in fortfarande har viss kontakt med verkligheten och en genuin vilja att förändra som sakta försvinner altt eftersom de blir nermalda i systemet. Sen att de som fostrats inne i ungdomsförbunden eller i annan skyddad verkstad redan är skadade från start är svårt att göra något åt, vi har ju religionsfrihet i landet.

  I övrigt har jag inget mot deras höga lön, i princip, men liksom du vänder jag mig mot fallskärmarna. Om de är så odugliga att de inte kan hitta ett annat jobb efter att suttit som riksdagsledamot(!) ska de fan inte styra landet heller för då är det något allvarligt fel på människan.

  Det här är något jag gärna skulle se en mindre insändarkampanj runt, den enkla frågan: ”Reinfeldt, varför gäller inte arbetslinjen dig?”

 2. Gustav skriver:

  Don Kongo:

  Vi borde fortsätta på det spåret. Märkligt att alla ska följa arbetslinjen utom riksdagsledamöterna. Känns som ett otroligt hyckleri faktiskt. Undrar varför inte journalisterna går hårdare åt alliansen på den punkten?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s