Kommunen drar åt svångrämmen om biblioteket

Från och med den 1 februari 2013 kommer det endast vara möjligt att låna tre stycken digitala böcker åt gången på Uppsala stadsbibliotek. Anledningen till den nya policyn är att det bli för dyrt för biblioteken att tillhandahålla digitala böcker annars.

Problemets kärna är att det är orimligt dyrt att låna ut en digital bok för biblioteken. Idag kostar det 20 kronor per gång en digital bok lånas ut. Detta ska jämföras med att det kostar ca 1 krona att låna ut en fysisk bok.

Politikerna måste ta strid för bibliotekens rätt att fortsätta vara relevanta på 2000-talet. Tillgång till litteratur för invånarna är ett allmänintresse. Samma regler för fysiska böcker måste gälla för digitala.

Annonser
Taggad , ,

3 thoughts on “Kommunen drar åt svångrämmen om biblioteket

 1. Leopold Birkholm skriver:

  Well, jag säger då att biblioteken ska markera med att vägra e-libro och starta sin egen server med digitala böcker. Jag tänkte mig något i stil med en server med upphovsfria böcker.

 2. David Abrahamsson skriver:

  Det kostar INTE 1 kr att låna ut en bok. Om vi tar kommunen Nacka som exempel. Enligt deras egen information: http://www.biblioteksforeningen.org/wp-content/uploads/2012/08/Folkbiblioteken-i-Nacka1.pdf
  Kostnad per invånare: 457 kr.
  Antal utlåningar per invånare: 6,28 st.
  Kostnad per utlån: 72,77 kr.
  Jag vet att utlånen inte bara är böcker, men det ger ändå en fingervisning om vad biblioteken egentligen kostar.

 3. […] frågor är i allra högsta grad relevanta. Frågorna berör alltifrån lokala folkbibliotek (snordyrt att låna e-böcker) till hur den accelererande tekniska utveckling påverkar arbetsmarknaden (automatisering raderar […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s