Om kollektivtrafik i Uppsala

Centerpartisterna Johan Örjes, landstingsråd, och Stefan Hanna, kommunalråd, skrev i UNT att de vill fördubbla kollektivtrafikens andel av resandet i länet. Ett mål som vi i Ung Pirat i Uppsala ställer oss bakom. 

Deras strategi är att minska bilåkandet per person. Vi är överens om att bilen är ett stort problem, både beträffande avgaser, men även på grund av bullerljud och platsbrist.  Om man menar allvar med att minska bilåkandet i länet, och framför allt i Uppsala, bör man införa nolltaxa i kollektivtrafiken. 

För att ändra folks transportbeteende kan vi inte endast straffa invånarna med högre bensinpriser och vägtullar. Vi måste erbjuda attraktiva alternativ. 

Med nolltaxa i kollektivtrafiken blir alternativkostnaden av att köra bil högre, det vill säga: människor tjänar mer på att åka kollektivt i förhållande till att ta bilen. Vi kommer att få bort en massa bilar från vägarna till allas glädje.

Dagens avgiftsfinansierade kollektivtrafik är ineffektiv. Om man skulle kunna använda alla bussens öppningar för påstigningar så kommer det gå fortare för bussen att lämna hållplatsen. Mindre tid kommer gå åt för busschauffören att titta på biljetter. Istället kan busschauffören lägga mer tid på att köra buss och resenärerna slipper köa för att gå på bussen.

Nolltaxa i kollektivtrafiken vore ett stort steg närmare målet att fördubbla kollektivtrafikens andel av resandet i länet.   

Annonser
Taggad , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser