Bildombudsmannen stämmer och hänvisar till partimedlemskap

Historien om upphovsrättsextremisten Bildombudsmannen verkar aldrig att ta slut.

Bloggaren Rockfashion berättar hur han blev stämd av Bildombudsmannen på 8400 kronor för att ha använt en bild med svenska flagga som motiv på sin blogg.

Vad som är specifikt otäckt med just detta fallet är att Bildombudsmannen skickade fakturan till Rockfashion och hänvisade till att han är medlem i Piratpartiet. Bildombudsmannens hypotes är att eftersom Rockfashion har medlemskap i Piratpartiet så är han emot upphovsrätt och därmed skyldig till brottet.

Bildombudsmannens trakasserier stannade inte här, utan spektaklet fortsatte i Ystad tingsrätt. Rådmannen i rätten tyckte att Bildombudsmannen tramsade och bad därför parterna nå en förlikning i stället. En förlikning nåddes och Rockfashion fick betala 4000 kronor. Bildombudsmannen försökte köpa Rockfashions tystnadsplikt och erbjöd sig att dra av 250 kronor på beloppet, men Rockfashion lät sig inte säljas. Bra!

Piratpartiets ledning borde titta närmare på detta. Är det fler personer som får fakturor hemskickade till sig med hänvisning till att de är medlemmar i Piratpartiet och därmed bryter mot upphovsrätten?

Har själv tidigare gått i polemik med Bildombudsmannen.

Annonser
Taggad , ,

12 thoughts on “Bildombudsmannen stämmer och hänvisar till partimedlemskap

 1. Cassandra Jatko skriver:

  Eh.. Ja. Det är otroligt hur lågt upphovsrättsindustrins anhängare lyckas sjunka..

 2. Anders Lindkvist skriver:

  Det är ju helt galet! Går det inte att stämma dem på något sätt?

 3. Sverker Åslund skriver:

  Hänvisning till partimedlemskap? Inkräktar inte det på åsikts- och föreningsfriheten? Det här verkar ha gått mycket längre än ”bara” upphovsrättsproblematik!

 4. morphmantheclown skriver:

  Guilty by association är numer giltigt i svenska rättssalar tydligen.

  Jag vet ett par brott som Bildombudsmannen begått i denna stämning, saker som åsiktsregistrering och mutbrott (han försökte muta Rockfashion för att de inte skulle gå ut med historien i media). Dessa får Bildombudsmannen inga åtal för.
  Hans metoder kallades för trams i rätten, men ändå ansågs bevisningen (medlemskapet i Piratpartiet) tillräckligt stort för att Rockfashion skulle tvingas till en förlikning på runt halva det belopp han blev stämd på.

  Se upp, det parti du röstar på kan orsaka problem!
  Nästa sak att ta upp är väl skattesmitning? Jag vet att min granne har en väldigt fin TV och att han är Moderat. Moderaterna är ju emot skatter, så det måste ju betyda att grannen är skattesmitare, eller?

  En annan granne är Sverigedemokrat och de är ju emot invandring, så han måste väl vara nazist då va?

  En tredje granne är Kristdemokrat, så jag undrar om vi inte skall anklaga honom för hatbrott också, kanske gaybashing?

  Bevisen är ju tydliga, de är ju med i dessa partier och då måste de inte bara dela alla åsikter, utan de måste ju agera efter dessa också, eller hur?

 5. […] Min tanke var att allt jag behövde göra var att ringa så skulle det hela redas ut. Från en förnuftig person till en annan. […]

 6. danger dave skriver:

  Jag gissar att enda anledningen till att ingen har stämt bildombudsmannen tillbaka är för att folk har bättre saker för sig än att stå i rätten mot klåpare.
  Liksom med andra bluffakturor hoppas bedragaren på att offret helt enkelt inte ska orka överklaga summan, utan istället bara betala för att slippa krånglet..

 7. DJbrirster skriver:

  Så löjligt allt är så löjligt flaggor finns överallt …. kolla på google tex ….. miljontals flaggor …….

 8. […] nor be used in an attempt to influence a trial. Young Pirates Sweden’s president Gustav Nipe commented on the case, and put out the question – “Are there more people out there receiving invoices with […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s