Replik: Fattiga cancerpatienter nekas viktiga mediciner

Läkare och patientföreträdare varnar den 19 oktober på DN debatt om att läkemedel är för dyra för att kunna används av patienterna.

Skribenterna lyfter specifikt upp kostnaden för medicin som bromsar prostatacancer. Dåligt bemedlade cancerpatienter nekas viktig vård av kostnadsskäl, då de helt enkelt inte har råd att betala medicinen. 

Det som driver upp priset på behandlingen av prostatacancer är medicin- och läkemedelspatent.

För att rädda landstingens budget och göra medicin tillgängligt för alla, fattig som rik, vill vi avskaffa möjligheten att patentera läkemedel. 

Genom att titta på erfarenheterna från patentbefriade generiska mediciner ser vi att priset sjunker drastiskt utan patent. I en rapport från Socialstyrelsen 2005 sjönk priset på läkemedel, som befriades från patent, i genomsnitt med 70%. 

Patent skapar tidsbegränsade monopol och är ett hot mot den fria marknaden. Utan patent kommer företag att kunna konkurrera mellan varandra om vem som kan tillverka preparatet billigast. 

Idag bekostar staten den absolut största andelen av läkemedelsnotan i hela Europa genom olika allmänna sjukförsäkringssystem. Det är i praktiken via skattesedeln som vi finansierar läkemedelsbolagens forskning och utveckling.

Om vi nu betalar forskningen med offentliga medel bör vi ställa oss frågan, vilken modell ger det billigaste och effektivaste sättet att forska fram nya mediciner?

Vi pirater vill avskaffa möjligheten att kunna patentera läkemedel, men detta kräver införande av andra system för att finansiera läkemedelsforskningen. Vi anser att en sådan förändring bör genomföras gemensamt av hela den Europeiska Unionen.

Annonser
Taggad , ,

6 thoughts on “Replik: Fattiga cancerpatienter nekas viktiga mediciner

 1. nejtillpirater skriver:

  Inga patent behöver avskaffas, staten kan sätta igång med egen läkemedelsforskning och tillverkning idag om våra folkvalda bestämmer detta. Det kan finnas privata alternativ och statliga parallellt. Sen om staten vill patentera läkemedlet eller inte är en helt annan fråga.

  Utan patent hade vi inte haft alla bra läkemedel vi har idag, dvs det hade varit ett fruktansvärt lidande i form av sjukdom och död.

  Man behöver inte förbjuda olika modeller, de kan existera samtidigt. Statlig forskning vars resultat släpps fritt, kanske i samarbete med flera länder, parallellt med privat finansiera. Musik och film under upphovsrätt samtidigt som att vem som helst får skänka bort egenhändigt skapad musik och film, det är bara att sätta igång.

  Varför vill piraterna tvinga fram en modell som bara passar för piraternas ”gratisätande”? Varför är piraterna emot avtalsfrihet?

  • Gustav skriver:

   Patent handlar inte om avtalsfrihet. Patent handlar om att ge vissa tidsbegränsade monopol och vi pirater är mot monopol.

   Varför envisas du med att prata om gratisätande? Ingenstans säger vi att något är eller ska vara gratis.

   • nejtillpirater skriver:

    Piratkopieringen är ju gratisätande.

    Jo, att avskaffa möjligheten att patentera läkemedel är ju en inskränkning. Det finns inga hinder för andra modeller, det är inte tvingande att använda patent. Därför bör man givetvis tillåta patentering som en av många olika fungerande modeller.

  • Fredrika skriver:

   @Pelle/Urban/nejtillpirater oktober 31, 2012 @ 10:09 e m

   > ”Inga patent behöver avskaffas..”

   Det räcker tydligen med bara fyra ord för dig för att bevisa att du inte förstår det mest fundamentala om hur samhället fungerar. Förbud i lagstiftningen, såsom patentmonopolet, ska inte avskaffas för att det behöver avskaffas, det ska avskaffas för att det inte kan bevisas att det ger en samhällsnytta att sätta den fria marknaden ur spel med dessa lagstiftade monopol. Bevisbördan ligger inte på den som vill avskaffa lagstiftade monopol eller förbuden, det ligger på den som vill ha dom kvar.

   Detta har klargjorts för dig under flera års tid, du har även sagt dig förstå denna grundläggande aspekt av hur samhället och lagstiftningen fungerar, men du verkar inte komma ihåg speciellt länge..

   > ”..Det kan finnas privata alternativ och statliga parallellt.”

   Alternativen i vågskålen handlar inte om huruvida det ska vara statligt eller privat, alltså är ditt motsatsförhållande falskt. Alternativen är om huruvida den fria marknaden ska sättas ur spel eller inte med lagstiftade monopol. Det privata behöver inget lagstiftat monopol för att var ett alternativ.

   > ”Utan patent hade vi inte haft alla bra läkemedel vi har idag..”

   Ett ogrundat påstående som helt saknar underlag. I verkligheten existerar det som sagt inget som helst underlag som bevisar tesen att samhället hade saknat läkemedel om den fria marknaden hade fått råda fritt från lagstiftade monopol. Att så skulle vara fallet är en ren gissning från din sida. Att samhällsnyttig innovation kan ske utan lagstiftade monopol är dock bevisat bortom allt rimligt tvivel, sett till att det redan idag sker sådan innovation där dom lagstiftade monopolen medvetet väljs bort.

   > ”Man behöver inte förbjuda olika modeller, de kan existera samtidigt.”

   Patent är inte en modell som ska förbjudas? Lagstiftningen innehåller förbud, och förbuden, i det här fallet patentmonopolet, är det som förbjuder agerande enligt den fria marknadens regler. Att ta bort ett förbud ur lagstiftningen är inte att förbjuda något, det är tvärtom att upphöra med förbudet. Det är rätt så anmärkningsvärt att du verkar behöva förvrida verkligheten 180 grader i dina förfalskade premisser för att ens få till ett försök till argument.

   > ”Varför vill piraterna tvinga fram en modell som bara passar för piraternas “gratisätande”?”

   För staten att upphöra med att privilegiera ut lagstiftade monopol, vars behov inte kan bevisas, är inte att tvinga något eller någon. Det är tvärtom monopolet som utgör den tvingande mekanismen, och att ta bort något tvingande så det naturliga tillståndet på den fria marknaden råder är inget tvång. Än en gång förvrider du verkligheten 180 grader i dina förfalskade premisser för att få till att argument.

   > ”Varför är piraterna emot avtalsfrihet?”

   Avtalsfrihet är det som råder på den fria marknaden, och pirater är ingalunda emot avtalsfrihet, bara för att man är emot lagstiftade monopol vars behov inte kan bevisas. Påståendet är en halmgubbe från dig, som än en gång förvrider verkligheten 180 grader.

   > ”Piratkopieringen är ju gratisätande.”

   Piratkopiering är att agera enligt den fria marknadens regler, och den fria marknaden handlar ingalunda om gratisätande. All utrustning som är inblandad i piratkopiering har betalats av piratkopieraren, och det är således ingalunda något gratisätande. Själva handlingen att kopiera med den utrustning man redan har betalt är dock givetvis gratis, då det naturliga priset för att tillverka kopior med redan inköpt utrustning är gratis. Inget annat pris är möjligt. Priset är inte uppe till diskussion oavsett Piratpartiets åsikter om patentmonopolet eller upphovsrättsmonopolet.

   > ”Jo, att avskaffa möjligheten att patentera läkemedel är ju en inskränkning.”

   Än en gång, lagstiftningen är det som innehåller inskränkningar av människors friheter och det naturliga tillståndet. Att ta bort ett förbud är inte att inskränka något, det är tvärtom att upphöra med en inskränkning. Än en gång förvrider du verkligheten 180 grader i dina förfalskade premisser. Än så länge är det det enda dina kommentarer har bestått av, förfalskade premisser som förvrider verkligheten 180 grader.

   > ”Det finns inga hinder för andra modeller..”

   Den andra modellen är den fria marknaden, och patent är ett hinder för just den modellen.

   > ”Därför bör man givetvis tillåta patentering som en av många olika fungerande modeller.”

   Tillåta ett förbud i lagstiftningen? Att privilegiera vissa entreprenörer med lagstiftade monopol är inte att tillåta något. Eftersom förbudet inte kan bevisas gynna samhället, så ska det bort, så den fria marknadens regler återigen tillåts råda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s