Dagens fildelningsrättegång i Nacka

I förmiddags ställdes en 56-årig man inför rätta i Nacka tingsrätt. Han åtalades för att ha fildelat 18 000 låtar via dc++.

Mannen väcktes en tidig morgon i december 2010 av att ett gäng poliser gjorde husrannsakan i hans bostad och beslagtog datorer samt tillbehör. Sen var det iväg med mannen i polisbil till stationen för ett första polisförhör.

Om han blir dömd får han dagsböter och villkorlig dom. Straffat stannar dock inte där. Ifall dom fastställs kommer polisen att förverka (förstöra) hans hårddiskar. Hårddiskar som ofta innehåller familjebilder och dokument. Offret för åtalet får ingen möjlighet att få tillbaka sina filer innan hårddisken förstörs. Är detta verkligen en rimlig behandling i förhållande till handlingen?

Nacka-Värmdö posten har skrivit en artikeln om fallet och Ung Pirats ökade medlemssiffror.

Annonser
Taggad , ,

7 thoughts on “Dagens fildelningsrättegång i Nacka

 1. nejtillpirater skriver:

  Sprid inte den här typen av överdrifter, man kan be polisen att spara undan familjebilder osv, de är inga monster. Men detta passar ju inte in i piraternas skräckpropaganda.

 2. Olsson skriver:

  Detta är inte en rimlig behandling i förhållande till någon som helst handling. Sin privata kommunation tillerkänns ALLA i ett demokratiskt samhälle. Även mördare tillåts ha bilder på sina mammor eller barn.

 3. Dennis Nilsson skriver:

  Detta påminner om tiden när vissa böcker var farliga att inneha. De brändes på s.k bokbål, även innehavaren, i en del fall.

  Då som nu handlar det hela om att skydda maktens maglomeniacs, män och kvinnor, från vad kunskapen som fanns/finns i böckerna kunde/kan åstadkomma.

  Kunskap ger dig och mig möjlighet att styra och ställa över de liv vi lever. Istället för att vara någon annans slavar.

 4. nejtillpirater skriver:

  Som sagt, polisen kan hjälpa till att rädda undan privata bilder m.m. Hur vet jag det? Jag har frågat! Sluta alltså sprid denna falska skräckpropaganda!

  • Gustav skriver:

   ntp: Givetvis kan de i teorin hjälpa till, men polisen gör inte det i dessa fallen i praktiken.

   Detta brukar tas upp i slutet på varje fildelningsrättegång. Åklagaren säger då att polisen i teorin kan hjälpa till, men han inte tror de kommer att göra så eftersom hårddiskarna ska förverkas.

 5. stefan skriver:

  Nejtillpirater: Är du betald av lobbyn eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s