Om familjeplanering

På Svd Brännpunkt skriver Boisen och Norrman att vi måste begränsa antalet människor på planeten. Att skriva om överbefolkning är ett tema som aldrig verkar dö.

Ingenstans i artikeln hänvisar skribenterna till någon form av fakta. Utan de försöker ge sken av att det skulle vara vedertaget att vi inte kan bli mer människor på denna planeten.

Skribenternas lösning på problemet är att vi ska ta bort skygglapparna och börja prata om familjeplanering. En familjeplanering som går ut förhindra barnafödande. Idéen om att begränsa barnafödande är gammal i Sverige. Redan i början av 1900-talet propagerade den svenska professorn i nationalekonomi, Wicksell, för att det var en plikt att begränsa barnafödandet för att komma till rätta med fattigdomen bland arbetarna.

Idéen om att det blir mindre att dela på bygger på en gammal myt. Det är precis tvärtom, det blir mer. Anledningen till att det blir mer att dela på är för att arbetsdelning ständigt ökar och att vi blir mer produktiva. Statistiken talar sitt tydliga språk. Andelen fattiga och svältande människor minskar, välståndet ökar.

Har skrivit tidigare om att vi borde snegla på att bege oss ut i rymden, blir aktuellt varje gång någon säger att vi måste begränsa befolkningen på denna planeten.

Annonser
Taggad ,

11 thoughts on “Om familjeplanering

 1. Peter skriver:

  De kunde ha varit tydligare i artikeln, men det är även tänkbart att den blivit redigerad och kortat. Överbefolkningen är numera ett problem som vem som helst borde kunna förstå som har klarat mellanstadiematematiken, men folk orkar inte ta till sig. Visste du att jorden befolkning ökar med över 225 000 per dag? Alltså 225 000 PER DAG! Det är inte ens födelsetalet, det är plustalet, det är mer än ett nytt Stockholm per vecka!

  Här är matematiken. Enligt FN blev vi 6 miljarder människor år 1999. Förra året passerades 7 miljarder. Det är 1 miljard plus på 12 år. 1000000000/12 = 83 miljoner plus per år (lite mer faktiskt, men jag avrundar nedåt). 83000000/365 = 227 000 människor plus PER DAG!

  Den globala arbetslösheten är redan över en miljard och lär vara på väg mot två (jag har tyvärr inte källa på det), med tanke på att den tekniska utvecklingen samtidigt gör fysiskt arbete obehövligt i allt snabbare takt kan du nog räkna med att få uppleva en total global miljö- och samhällskrasch under din livstid.

  Jordens befolkning ökade för övrigt med över 3000 människor bara medan jag skrev det här korta inlägget…

  • Gustav skriver:

   Jordens befolkning väntas inte växa expontiellt, utan vid en given punkt kommer befolkningsmängden att stabilisera sig. Den fattiga delen av världen behöver lyftas ur fattigdom. Ett ordentligt social skyddsnät kommer minska behovet av att föda många barn.

 2. Anders Troberg skriver:

  Hela grejen med överbefolkning och nära förestående katastrof till följd av den är en myt.

  Det här klippet är rätt långt, men det är värt att se!

  http://video.google.com/videoplay?docid=4237353244338529080

 3. anderstroberg skriver:

  Egentligen menade jag det här klippet, men båda är relevanta och lysande:

 4. Gustav Wetter skriver:

  I slutänden så är det mängden energi som avgör hur många människor som kan bo på planeten. Det är mycket riktigt så att antalet fattiga minskar men detta kan fortgå endast så länge energin (oljan) räcker, och den förbrukas i allt snabbare takt. Att en ekonomi och/eller en befolkning ska kunna växa oändligt i en värld med ändliga resurser är en kalkyl som bara ekonomer kan få ihop, inte ingenjörer eller tekniker… Effektiviseringar är inget annat än effektiviseringar, de kan bara skjuta upp problemen. Om oljan tar slut om 10 år eller 100 år är irrelevant, en ändlig resurs är en ändlig resurs, termodynamiken gäller.

 5. Anders Grandt skriver:

  Precis som Hans Rosling säger i videon (väldigt intressant för övrigt) så behöver morgondagens ingenjörer planera energiutnyttjande för 10 miljarder människor. Räknar vi 100 år framöver så har Afrika, Asien och Sydamerika fått samma levnadsstandard som Sverige har idag och kommer alltså konsumera groteska mängder energi. Det är där vi måste tänka framöver.

  Som Gustav W säger kan vi inte förbruka obegränsad energi i en ändlig värld och därför kan ekonomin inte heller bygga på ekonomisk tillväxt. Detta i sig skapar diskussioner om familjeplanering, just för att minska vårt slöseri med resurser, inte hur vida 10 miljarder människor är något att gnälla över.

  Rymden kommer bli intressant Nipe, men i alla fall jag ser inte tjusningen med att lämna en otroligt vacker grön/blå planet för ett abnormt sandtag (Mars). Då vill jag ta mig till en vackrare planet med än bättre ekosystem osv. Då snackar vi 1000-tals år (tror jag) i utveckling av både människan och vår teknologi.

  Så familjeplanering bör med fördel bytas ut mot energiplanering. Det kommer vara så mycket viktigare 100 år framöver!

  • Peter skriver:

   Det tog femton år från fem miljarder till sex, det tog sedan tolv år från sex miljarder till sju (trots att man redan vid sex förutspådde att ökningstakten hade slagit i taket). Tio miljarder kommer vi förmodligen att vara redan inom 25-30 år, av dem kommer minst hälften att vara arbetslösa (det enda som ökar snabbare än överbefolkningen just nu är den globala arbetslösheten, ni har väl hört talas om den globala ekonomiska krisen, vilket betyder att det inte kommer att finnas pengar till någon generellt höjd genomsnittlig levnadsstandard, den sjunker redan i de flesta länder (inklusive Sverige) utom några få som t.ex Kina.

   • Anders Troberg skriver:

    Peter, kolla på de videos jag länkar till, speciellt den andra. Vi kommer att stanna på cirka 10 miljarder, och det är en i högsta grad hanterbar siffra.

    Energiförbrukningen kommer att öka, ja, men i takt med att tredje världen industrialiseras så kommer de också att öka sin förmåga att producera energi, så vi kommer att hålla jämna steg med behovet.

 6. Gustav Wetter skriver:

  Troberg, du är inne på något viktigt här – energiförbrukningen kommer att öka. Du skriver att de fattiga länderna kommer industrialiseras så att de kan producera sin egen energi och detta är säkert helt sant – den avgörande frågan på längre sikt är HUR dessa länder kommer att producera sin energi, om det inte görs på ett förnybart sätt så kommer tillvaron snabbt bli otrevlig för oss alla med skenande energipriser och (ännu fler) oljekrig som följd.

  Vad kan då Piratpartiet gör åt detta? Poängen anser jag är att vi måste ha en hållbar energipolitik som en del av vårt partiprogram, teknikutveckling runt förnyelsebara energikällor ska prioriteras (dagens kärnkraft är inte förnybar, den behöver uran som är en begränsad och skitig resurs), dessa lösningar kan vi sedan exportera till resten av världen.

  • Anders Troberg skriver:

   Om behovet av energi finns så kommer metoderna att producera den också att komma, på ett eller annat sätt.

   När det gäller kärnkraft håller jag inte med dig. Jag ser det som en av två rena energikällor vi i Sverige har tillgång till (den andra är vattenkraft). Sol, vind och sånt ger inte meningsfulla mängder energi, de duger för att döva samvetet, men inte för att driva Sverige.

   • Gustav Wetter skriver:

    Anledningen till att förspråkarna anser att den nuvarande kärnkraften är ren är för att de inte har varken ett uranbrott eller ett slutförvar på bakgården. Hela Västra Götaland är en urandepå, varför inte bryta uranet i vårt eget land om det är så rent? Nej, att den skulle vara ren energikälla är folkpartistisk propaganda! 😉 Däremot så tror jag på kärnkraft som inte kan drabbas av härdsmälta och inte lämnar lika farligt avfall efter sig, det ska visst finnas sådana kraftverk på försöksstadiet, den teknikutvecklingen skulle jag kunna tänka mig att stödja.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s