Kopiering kommer aldrig att vara stöld

Svarar idag två stycken moderater på Newsmill. Trodde att debatten hade kommit längre än ”fildelning är stöld”, men icke!

==========

Moderaterna Rothenberg och Båth skriver att fildelning är stöld av annans egendom. Jag hade hoppats att fildelningsdebatten rört sig förbi denna nivån för länge sedan. Det stämmer inte att kulturdelning av musik är jämförbart med att snatta godis ur en butik. Att kopiera skiljer sig väsentligt från stöld. Originalet finns alltid kvar vid kopieringen, men aldrig vid stölden. Dessutom växer internet när människor kopierar och vidareutvecklar andras verk. En fin deltagarkultur utvecklas.

Marknadsekonomin är fantastisk på att distribuera fysiska varor på ett effektivt sätt. Intellektuell egendom är dock inte någon fysisk vara. Det är därför ineffektivt att artificiellt försöka skapa brist i samhället på kultur och kunskap.

Intellektuell egendom skiljer sig från fysisk egendom. I båda fallen har du monopol på din vara, men monopolet på intellektuell egendom är totalt annorlunda därför att duplicering av egendomen kan göras mot en marginalkostnad på nära noll kronor. Du påtvingar en monopolprissättning, som begränsar utbudet mer än vad som är socialt optimalt i samhället.

Intellektuell egendom är ett hot mot den fria marknaden. Den snedvrider utvecklingen och kräver ständigt mer och mer statlig inblandning för att fungera. Ny repressiv lagstiftning skrivs för att försvara förlegade monopol och människor hamnar i kläm. Vi bör bejaka den kreativa förstörelsen som tekniken för med sig. Vid varje generationsskifte kommer ny revolutionerande teknik som raserar gamla värden.

Att bekämpa kopiering är en reaktionär ståndpunkt i syfte att återställa samhället till en tidsepok när kultur paketerades och såldes på små plastbitar. Digital teknik är en ständig kopieringsprocess per definition. Varje gång du surfar in på en hemsida kopieras den ner till datorns minne. Varje gång du skickar ett SMS till en vän kopieras texten via 3g-nätet över till din vän. Fildelningen är fundamental för att vi ens ska kunna ha digital kommunikation.

Vi unga pirater anser att allt icke-kommersiellt inhämtande, nyttjande, förädlande och spridning av kultur ska uppmuntras. Det vore fantastiskt om alla människor skulle kunna få tillgång till all världens samlade kultur och kunskap. Det är ett fullt realistiskt mål att arbeta mot.

Annonser
Taggad , , ,

3 thoughts on “Kopiering kommer aldrig att vara stöld

 1. jeffer skriver:

  Exakt!

  Stöld är att beröva. Kopiering är att berika. I idealfallet att berika alla i hela världen. Men inte bara att berika alla, utan att berika alla med allt till en nivå där alla jämlikt delar allt. Det tillgodoser samtidigt det liberala idealet – maximal frihet för varje individ, men också det socialistiska idealet – maximal jämlikhet där alla har lika tillgång till allt.

  Det har alltid varit poängen med bibliotek, men begränsningen till den fysiska dimensionen som papper och böcker har gjort att idealet tidigare inte kunnat uppnås.

  Nu är det äntligen möjligt att uppnå idealet genom digital teknik och internet.

  Att förhindra idealet genom dagens upphovsrätt är onaturligt och en ren elakhet – att missunna människor värdefulla upplevelser de annars skulle kunna få.

  Förutom ovan ekonomiska och politiska synvinkel – se också den kopimistiska läran för ytterligare inspiration:

  http://kopimistsamfundet.se/vart-missionerade-budskap/

 2. Jag vill se ett mer bredare argument med ett ideologiskt perspektiv i debatten. T.ex. Den libertarianske teoretikern Murray Rothbard sa mycket bra om kunskap och hur det inte kan finnas något som det vi idag kallar ”intellektuell egendom”.

  Huvudargumentet är att ingen annan kan varken ha rätt till (äga) eller beröva någon annan hans eller hennes tankar, åsikter etc – för att det finns i hans eller hennes hjärna som är en del av den samma genom självägarskapet, som inte får diskrimineras. Detta bör idag gälla all information i t.ex. analog eller digital form (bitmönster). Bits ju är bara mönster. När det gäller kopior av fysiska föremål är det en annan sak som kräver en längre förklaring.

  Jag hänvisar till hans bok ”The Ethics of Liberty” (gratis att ladda ner) för dem som är intresserade av att läsa om detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s