DRM-teknik för sakskrivare

Upphovsextreminsterna har nått en ny lägsta punkt.

Amerikanska patentverkat har godkänt en patent som heter ”Manufacturing control system” och är en DRM-teknik för att kontrollera sakskrivare.

DRM står för digital right management och handlar att man tekniskt försöker begränsa kopiering. DRM-teknik har tidigare använts för att försöka stoppa fildelning av film och musik. Nu vill de stoppa kopiering av fysiska objekt.

Kampen om rätten att kopiera handlar om makt. Tänk så fantastiskt det vore om alla människor kunde få vilken pryl de vill, det är vad en sakskrivare skulle kunna göra. Precis som att alla världens musik kan kopieras från en hårdisk till en annan. Allt åt alla.

DRM-teknik för fysiska objekt är ett krampaktigt försök att hålla kvar vid gamla maktförhållanden. När sakskrivarna blir vanligt förekommande kan alla få allt, det är ett mål vi ska jobba mot.

På Ung Pirats förbundskansli har vi en sakskrivare. Ung Pirat lokalavdelningarna Jönköping och Umeå har var sin med. Det är viktigt att tekniken sprider sig i hela landet så att inte någon tokig patentkramare kommer försöka införa DRM-teknik på sakskrivare i Sverige.

Märkt ,

2 tankar om “DRM-teknik för sakskrivare

 1. steelneck skriver:

  På sätt o vis har de skjutit sig i foten. Det lär säkert ta 20 år innan alla de där fina visionerna börjar bli allvar och då, tja, då har patentet gått ut. Tjoflöjt.

  Det finns dock en allvarligare effekt som kan göra sig gällande redan idag. En fabrik kan betraktas som en ”skrivare”. Med tillräcklig standardisering så kan fabriken sätta upp en skrivarkö och fabriken skriver ut (tillverkar) jobbet (beställningen). Med enklare saker som kugghjul så har detta varit möjligt sådär 15 år redan, det handlar bara om att koppla lämplig cnc-svarv/fräs/kombimaskin till nätet. Har själv jobbat lite med CNC svarv för 25 år sedan, då matade vi de äldre med körprprogramet på pappersremsa, men disketter hade börjat förekomma, så även en form av lokal nätverksuppkoppling.

  • Björn Persson skriver:

   Det lär säkert ta 20 år innan alla de där fina visionerna börjar bli allvar och då, tja, då har patentet gått ut.

   Och när patentet har gått ut är det fritt fram för alla (i USA) som säljer sakmakare att bygga in DRM i dem. I just det här fallet är det synd att patentet inte gäller mycket längre och förhindrar att sakmakare förses med DRM tills de har blivit var mans egendom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: