Om fredspriset till EU

EU blev idag utsedda till årets pristagare av Nobels fredspris.

Många har frågat sig varför då? En helt rimlig fråga. Det hade varit mer passande att ge EU fredspriset för 50 år sedan, när det faktiskt bidrog till att stabilisera Europa. EU startade som en stål- och kolunion för att gemensamt dela på de viktiga naturresurserna i området mellan Tyskland och Frankrike.

I kölvattnet av euro-krisen har dock de europeiska länderna blivit mer fientliga mot varandra. Grekerna uppfattar Tyskland som en ockupationsmakt och tyskarna tycker att grekerna är lata. Samtidigt ersätts demokratiska politiker av teknokrater i vissa skuldtyngda länder.

Den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström går i spetsen för att bygga ”Fort Europa”, stärka upp unionens yttre gränsen mot folk utifrån. Malmström har skrivit ett avtala med Libyens förra diktator, Kadaffi, i syfte att stoppa flyktingar från nordafrika att ta sig över medelhavet till Europa.

Det är tråkigt att ge fredspriset till en institution. Det borde vara en person, eller flera personer, som får priset. Att tilldela EU priset påminner om bottennappet när president Obama fick det.

Erik har skrivit en bloggpost om EU och jag tycker att han har många poänger. Ta gärna en titt.

Blogge har också skrivit bra.

Annonser
Taggad , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s