EU:s fördrag – Riv upp, gör om, gör rätt!

Christian Engström, europaparlamentariker för Piratpartiet, skriver idag i tidningen Expressen om EU-fördragen. I samband med den europeiska skuldkrisen vill EU:s ledare fördjupa samarbetet mellan länderna. De vill adressera skuldkrisen med att ge mer makt till Bryssel, vilket är förstås helt befängt.

Idag styrs EU av anonyma tjänstemännen, EU-kommissionen. De är inte politiskt valda, de går inte att välja nya.

Tycker Engströms text är så bra att jag väljer att kopiera den i sin helhet.

EU:s fördrag – Riv upp, gör om, gör rätt!

På grund av den pågående skuldkrisen kommer EU:s regelverk, Lissabonfördraget, att omarbetas.

Detta borde vara ett utmärkt tillfälle att göra EU mer demokratiskt, öppet och rättighetsorienterat. Men tyvärr verkar det som om man kommer att göra precis tvärt om. EU:s ledare vill ta Lissabonfördraget – med dess demokratiska underskott och allt – och lägga på mer överstatlighet och fler regleringar.

EU:s fördrag skulle istället behöva rivas upp och göras om helt. Regelverket måste bli begripligt för alla medborgare. Det bör vara minimalistiskt, lägga stor vikt vid demokrati, värna medborgerliga fri- och rättigheter och sätta tydliga gränser för vad unionens institutioner skall få syssla med.

Ett sådant fördrag bör gå till en folkomröstning som sker samtidigt i hela EU. Sedan blir det medlemsstaternas tur att säga sitt, genom beslut i respektive parlament eller egna folkomröstningar. Förslaget måste då vara utformat så att både folket och medlemsstaterna kan acceptera det.

Det vore ett helt nytt sätt att ta fram ett EU-fördrag.

Ett nytt regelverk är nödvändigt för att bryta den maktöverföring som i dag sker från medborgare till politiker, från medlemsstater till Bryssel och från demokratiskt valda organ till ansiktslösa byråkrater. Och oavsett om man är EU-kritiker eller federalist, så bör man kunna stödja närhetsprincipen, det vill säga att så många beslut som möjligt skall fattas så nära medborgarna som möjligt.

EU måste helt enkelt bli demokratiskt och begripligt.

Christian Engström
Ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet

Annonser
Taggad , ,

2 thoughts on “EU:s fördrag – Riv upp, gör om, gör rätt!

 1. EU kommissionen godkänns av EU-parlamentet som är folkvalt. Det tilldelas sina ansvarsområden av kommissionens ordförande (som utsetts av rådet och godkänts av parlamentet) i dialog med medlemsländerna efter att de enskilda kommissionärerna nominerats av medlemsländerna. Efter detta måste parlamentet fortfarande godkänna eller fälla kommissionen i sin helhet. Det folkvalda parlamentet kan dessutom avsätta kommissionen i sin helhet.

  Så jo, kontrollmekanismerna och inslaget av folkstyre kring tillsättandet av parlamentet är mer eller mindre jämförbart med tillsättandet av svenska regeringen. Och kommissionen är inga anonyma tjänstemän. Har du inte koll på kommissionen så är det brist i din allmänbildning, inte i kommissionens försök till att kommunicera ut vilka de är.

  • Gustav skriver:

   Kommissionen består av tusentals tjänstemän. Bara gud vet på vilka grunder. De har verkligt inflytande och de är anonyma tjänstemän för mig, och jag tror för det stora flertalet.

   Den bilden som du målar upp är väldigt teoretisk. Det låter väldigt fint och fluffigt. Att du tycker att det tillhöra allmänbildningen att ha koll på kommissionen kanske är ett tecken på att du lever nere i Bryssel-bubblan? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s