Att sparka på de som redan ligger ned

Med jämna mellanrum föreslår någon att aggressivt tiggande ska förbjudas.

Motiven för kriminalisering av aggressivt tiggande kan se olika ut. Ibland handlar det om att skydda allmänheten från detta främmande inslaget i vår stadsbild. I andra fall motiveras det med att man ska försöka skydda människor från att tvingas utföra denna förödmjukande handling.

Det är viktigt att påpeka att det är tiggarna som är offren – kvinnorna som delar ut rosor utan för krogen och männen sitter nere på knä och ber. Skulle inte bli förvånad om många av dem är offer för människohandel. De blir lurade till Sverige i hopp om att få ett anständigt arbete, men när de väl kommer hit tvingas de tigga om dagarna.

Jag tror att den verkliga anledningen till att folk vill förbjuda tiggande är för att det är obehagligt för andra människor att se på tiggande. Att kriminalisera tiggande är att stoppa huvudet i marken som en strunts, man vill blunda för verkligheten.

Dessvärre så tvingas folk till förödmjukande  handlingen att tvingas tigga om pengar. Det problemet kommer inte att försvinna för att man gör det olagligt.

Samtidigt kan man undra över vad som egentligen är skillnaden mellan en aggressiv tiggare och en gatuförsäljare från någon av de stora telefonoperatörerna? Säljaren är ofta betydligt mer påträngande och närgående än en tiggaren. Kanske har det med utseendet att göra? Säljaren ser lite snyggare och renare ut än tiggaren, det blir mer mer anständigt då?

Tror inte att någon som tigger trivs med sin livssituation, får man chansen att göra något annat så tar man den! Om man verkligen vill hjälpa tiggare så gör man det genom att erbjuda alternativ i form av utbildning och tryggare arbetsformer. Att kriminalisera tiggande är att attackera offren.

Annonser
Taggad ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s