Flera skäl till varför det ska vara lagligt att fildela

Veckan började med ett tillslag på webbhotellet PRQ. Av allt att döma var tillslaget riktat mot ett antal misstänkta fildelningssidor, bland annat Tankafetast.com.

Fyra dagar senare, i torsdags, gjordes det ett nytt tillslag. Denna gången var det mot skånska sidan Swedream.net. Svenska Antipiratbyrån trumperar stolt ut att ett 50-tal sidor har släckts ner i veckan. Den senaste razzian bekräftar att jakten av fildelare har trappats upp ordentligt nyligen.

Det ska vara lagligt att fildela, det finns flera skäl till att det bör vara så.

Först och främst. Det går inte att skrämma konsumenterna till att köpa CD-skrivor. Framtidens kulturliv är inte plastskivor. Vi behöver en progressiv kulturpolitik som spelar på människors kärlek för skapandet och delandet av kultur. När vi bygger den måste vi börja med att fundera över hur fler människor ges möjligheten att ta del av kultur och kunskap. Samtidigt ska vi bejaka amatör- och remixkulturen, det är den som ger kulturen sin medborgerliga förankring.

Enligt SCB fildelar runt 1.4 miljoner svenskar. När kriget mot fildelning trappas upp blir vi alla drabbade. Risken är stor att vi själva eller någon vi känner blir angripen av polisen under en morgonräd. Det spelar ingen roll om vi laddar ner en film då och då eller driver en torrentsida själv. Vi är alla mål hos polisen.

En stor majoritet unga anser att lagen om fildelning borde ändras och att det ska vara lagligt att fildela. Vi ser här en tydlig skillnad mellan den allmänna rättsmedvetandet och politikernas vilja. För att motverka denna skillnad måste vi fråga oss var anpassningen ska ske?

En lagstiftning som inte stämmer överens med det allmänna rättsmedvetandet undergräver endast statens förtroende. Det finns mycket bra med staten (organiserar sjukvård, skola etc.), det är därför förödande när de bygger lagar som väldigt många människor föraktar. Lagstiftning måste bygga på vanliga samhällsvärderingar, annars skapar man en totalitär stat som endast har till uppgift att försvara sin egen makt.

Att det finns så många som fildelar, men att ett fåtal åker fast skapar ett rättsligt lotterisystem. Varje misstänkt fildelare ska försvaras. De är inga brottslingar, utan de är politiska offer i ett lotterisystem. Att dela med sig är det finaste man kan göra både för sina medmänniskor och för kulturen. Om man blir dömd för det är det lagen det är fel på, inte människan.

Vi vill bejaka möjligheten i teknik för fildelning. Allt ickekommersiellt nyttjande, förädlande och spridning av kultur ska uppmuntras.

Med laglig fildelning blir man en glad hest.

Med laglig fildelning blir man en klad hest.

Annonser
Taggad ,

13 thoughts on “Flera skäl till varför det ska vara lagligt att fildela

 1. jeffer skriver:

  Mycket bra tema!

  Staten kan genomdriva sina lagar och regler genom auktoritet eller genom våld.

  Auktoritet kommer från att lagarna och dess tillämpning representerar något som i de flestas ögon uppfattas som rätt och rimligt. Bara ett litet fåtal medborgare bryter mot dem.

  Våld i form av razzior, husrannsakan, fängslande etc riktas bara mot det lilla fåtal som bryter mot lagarna. Vanliga människor identifierar sig inte med lagbrytarna. Så länge det statliga våldsmonopolet strikt begränsas på detta sätt, minskar det inte rättssystemets auktoritet.

  Om däremot stora mängder människor utsätts för eller hotas av statens våld – alternativt upplever det så, blir effekten att rättssystemets auktoritet minskar – för att i extremfallet försvinna helt.

  I sin yttersta form leder det till uppror när staten helt förlorat sin legitimitet. Detta kan ske också i demokratiska eller semi-demokratiska stater. Exempelvis de amerikanska och senare irländska upproren mot Brittiska imperiet. I båda fallen använde myndigheterna våld mot breda folklager, eller att det uppfattades så.

  Konservativa människor tror ofta att statens resoluta användning av våld stärker dess auktoritet. Motsatsen gäller om lagtrotset kommer från fler än en obetydlig minoritet. Ju mer våld i form av razzior, husrannsakan, kroppsvisitering och fängslanden etc, desto mindre auktoritet. De konservativa vill då öka våldet ännu mer, men förlorar istället ytterligare auktoritet.

  Konsekvenserna av påskupproret i Irland 1916 och den brittiska lagliga ”avskräckningen:”

 2. REx skriver:

  Personligen så jublar jag lite varje gång något sådant här händer. Det är naturligtvis en tragedi för de stackare som får ta stöten men varje tillslag nöter något litet på klippan som till slut kommer att rämna. Det är så fantastiskt korttänkt av upphovsrättsmaffian när de för krig mot sin största köpgrupp. De tänker inte ett ögonblick på att denna kundgrupp växer upp och får rösträtt och att det blir fler och fler för varje val…

 3. Jakob skriver:

  Alltså, ditt resonemang kring huruvida kultur ska främjas och spridas känns ganska naivt. Jag menar inte specifikt hur just kulturen ska behandlas utan hur man helt särskiljer kulturen ifrån andra saker. Jag tror stenhårt på tankarna kring att kultur ska finnas tillgängligt för alla. (och då är utan tvekan fildelning, i dagsläget, det mest effektiva sättet att åstadkomma detta) Dock har jag svårigheter att förstå hur man resonerar när man nästan enbart förespråkar just kulturens frihet och tillgänglighet för alla.

  Jag kan utan några som helst problem säga att det finns OERHÖRT mycket viktigare saker än just kultur att främja, och oerhört mycket viktigare saker att göra tillgängligt för alla. Saker såsom mat åt alla, boende åt alla, sjukvård åt alla känns för mig mycket viktigare än att jag ska få ladda ned mina filmer gratis.

  Men som jag inledde med; jag håller helt och hållet med om hur kultur skall finnas tillgänglig för alla, och hur alla ska kunna ha råd att se de senaste filmerna och lyssna på den musik de vill. Jag tycker dock, helt ärligt, att det känns väldigt konstigt att man i en marknadsekonomi bara vill göra en sak tillgänglig för alla.

  • Gustav skriver:

   Hej Jakob!

   Trixet med digital kultur är att det kan kopieras oändligt många gånger. Än kan vi inte kopiera mat och kläder. Digitala och fysiska varor skiljer sig i att den ena är obegränsad resurs, medan den andra inte är det. Med begränsad resurs menar jag är exempelvis mitt paket mjölk som står i kylskåpet, om du tar det mjölkpaketet ur kylskåpet så har jag inte längre kvar det mjölkpaketet. Medan om du kopierar en mp3-fil från min hårddisk så kommer jag fortfarande ha kvar mp3-filen samtidigt som du har den. 🙂

   Att stoppa svält och bostadslöshet borde inte stå motsats till att släppa fildelning fritt. Att bygga bort bostadsbristen tycker jag är mycket viktigt. Här skriver jag ett exempel på vad man kan göra åt bostadsbristen: http://debatt.svt.se/2012/08/31/sverige-bor-folja-tysklands-exempel-for-att-fa-fart-pa-bostadsbyggandet/

   Här skriver jag att man bör införa nolltaxa i kollektivtrafiken: http://www.stockholmsfria.nu/artikel/93472

 4. gramse skriver:

  Det har aldrig handlat om kultur, priset på filmer eller gratis. I fyra år har jag sympatiserat med pp. Förhoppningen är att pp tar plats i riksdagen och där (åter)inför folkstyre, avvecklar FRA, släcker DLD samt sätter sverige på världskartan som det mest teknikframstående landet.

  • Gustav skriver:

   Hej Gramse!

   Att återinföra medborgliga rättigheter är viktigt. Att inte få sin privata kommunikation läst och filtrerad av FRA:s superdatorer borde vara en självklarhet. Om Piratpartiet blir omvalda vid EU-valet så tror jag vi har goda möjligheter att komma in i riksdagen.

 5. Johan Karlström skriver:

  Bra skrivit och förhoppningsvis kan det viktigaste budskapet komma fram om att Sverige ska vara en folkstyrd demokrati.
  I dagsläget är det definitivt inte folkstyre utan politiker, Media samt lobyister som styr Sverige.
  Pirat Partiet började som ett populistiskt parti med fildelning som fokus, där av namnet, men har nu utvecklats till den verkliga kärn frågan.
  Att göra Sverige till ett land där folkstyre råder och där nya lagar följer folkets almäna rättsmedvetande.

  Detta är förstås jätte skrämande för gammel partierna, som är vana att säga till folket vad de ska göra istället för att folket säger vad politikerna ska göra!

  Gustav,
  För att hjälpa det fria ordet borde du använda SSL på din web sida för att skydda de som vill vara något mer anonyma när de ger sin återkoppling på dina texter.

  Mvh

 6. Joakim skriver:

  Ville bara tipsa om att det förmodligen saknas ett ord i denna mening: ”Om man blir dömd för det är det lagen det är på, inte människan.” Gissar att det ska vara ett ”fel” däri!

  I övrigt mycket bra artikel!

 7. […] Vill påminna om bloggposterna Tips till dig som blir utsatt och ett skäl till varför det ska vara lagligt att fildela. […]

 8. Karl skriver:

  Jag var i princip helt ensam bland familj och vänner att sympatisera med PP när de valdes in i europaparlamentet. Folk sade till mig att PP var ett ”marginalparti” och att man minsann inte kan rösta på det viset, det visar ju bara på att man inte är insatt i politik. Men eftersom staten nu så glasklart väljer att böja sig för de kommersiella bolagen så infinner sig min övertygelse. Det är endast PP som väljer att kämpa för folket idag.

  Blockpolitk av den typen vi ser idag och har sett länge känns helt hopplös. Under många år har det känts som att man väljer mellan pest eller kolera, mest pga. allt smutskastande fram och tillbaka, löjliga debatter, och uteblivna vallöften. Eller den eviga ”M har förstört allt vi har jobbat för” och sedan ”Men det var ju S som gjorde så att våra vallöften inte kunde uppfyllas pga det arbete vi behövde lägga ner på att ställa om ekonomin helt” och sedan ytterligare ”Nu måste vi ställa tillbaka ekonomin och därför så skattar vi sönder välfärd”. Det du skriver om är en känsla jag har gått och burit på länge, regeringen i alla dess blockformer saknar verklighetsförankring. Löjliga allianser och samarbeten som inte går ihop.

  Det behövs ett parti som är villigt att gå fler människor till lags, det behöver inte vara svårt, det gäller bara att prioritera om. Fildelning är en sakfråga med stor inverkan på denna omfördelning. Förlegade monopol är också en viktig fråga (t.ex. Radiotjänst). Narkotikapolitik utan någon som helst evidensbaserad lagstiftning är en annan. T.ex. har vi nästan mest dödlighet i EU när det gäller narkomaner, och vi fullkomligt kastar pengar på att alla ska sluta, när det enda vi hade behövt göra är att sträcka ut en hjälpande hand, som all evidensbaserad forskning tyder på. Människor ställs bara mer och mer utanför samhället, och rättsväsendets auktoritet är i botten. Det enda man hade behövt göra för att ställa allt till rätta är att skicka rätt signaler till folket, kom till oss så ska vi lösa det här. Ni är ok som ni är. Först då hade jag varit en stolt svensk och först då hade jag varit villig att gå staten till lags.

 9. Karl skriver:

  Jag ursäktar om jag även lyfte fram mina personliga kärnfrågor i detta forum. Det jag ville säga var att man visst borde kunna bära detta med en lagom nivå på beskattning, både för företag och privatpersoner, genom att endast prioritera om och respektera människans integritet samt lita på folket, i alla frågor det innebär. Detta kan ju liknas vid att ett barn måste lära sig av sina egna fel och förmodligen lär sig snabbare genom att prova själv, och hellre det än att man bara förbjuder allt och har noll tolerans utan någon som helst verklighetsförankring där reflexen istället blir att göra revolt. Staten är våra föräldrar som måste visa att vi är värda förtroende för att vi ska kunna känna oss kreativa och engagerade. Alla är vi barn som behöver lära oss en läxa.

 10. Karl skriver:

  Och den bästa vägen är då att visa kärlek och respekt för folket, istället för att behandla oss som lägre stående varelser, eller såhär: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=423069634407907&set=a.221837727864433.46751.181154285266111&type=1&theater

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s