Tips till dig som blir utsatt

Det är många fildelare som blir jagade av våra rättsliga myndighet, men en hel del blir även jagade av privata företag som har till affärsidé att skrämma fildelare.

Har ett antal viktiga tips till er som blir utsatta.

 • Skaffa en advokat. Om du blir du kallad till ett polisförhör, säg inte ens en stavelse utan att du har en advokat vid din sida. Förra året i Upplands län var det en fildelare som dömdes. Polisen föreslog i polisförhöret att han inte behövde en advokat, därför att ”mannen borde erkänna”. Fildelaren i sig tänkte att han skulle vara hjälpsam och strunta i att begära advokat. Även under rättegången hade han ingen advokat. Den misstänkta fildelaren åkte dit med besked.
 • Acceptera aldrig advokaten som du blir tilldelad. Har suttit med under många fildelningsrättegångar det senaste året, väldigt många advokater är inte insatta i hur olika fildelningstekniker fungerar. Deras försvar blir knapphändigt, väldigt ofta ifrågasätter de inte ens åklagarens bevis. Tips på bra advokater är Foyen och Försvarsadvokaterna. I fildelningsfall är det aldrig bråttom, ta tid på dig för att skaffa en advokat som är insatt i de olika fildelningsteknikerna.
 • Erkänn aldrig misstänkt brott. Det är polisens uppgift att bevisa vad du har gjort. Du behöver inte svara på en enda fråga. Försök inte heller att lura polisen genom att ljuga eller hitta på egna teorier om varför de där filmerna ligger på din dator, va istället tyst och låt din försvarsadvokat peka på bristerna i bevisningen under själva rättegången.
 • Lyd aldrig Pontén och hans kumpaner. Ringer en person och säger sig representera Rättighetsalliansens/Antipiratbyrån/IFPI så bör du strunta i vad personen säger. Deras taktik är att försöka skrämma folk. Om personen fortsätter att ringa upp dig så gör en polisanmälan om telefontrakasseri. Berätta gärna om att de trakasserar dig, vi behöver få upp deras maffiametoder i ljuset. Det är endast om en svensk myndighet beordrar dig att göra något som du behöver följa ett beslut.

Läs gärna Brottskod 5101:s guide Om jag blir misstänkt.

Annonser
Taggad

18 thoughts on “Tips till dig som blir utsatt

 1. […] Tips till dig som blir utsatt. […]

 2. Oldtimer skriver:

  ”Om du blir du kallad till ett polisförhör, säg inte ens en stavelse utan att du har en advokat vid din sida.”
  Tyvärr har du ingen rätt att ha en advokat närvarande vid ett polisförhör i Sverige. Naturligtvis kan du vägra att svara på polisens frågor, men risken är mycket stor att de stoppar in dig i en liten häktescell tills du är villig att ”samarbeta”. Glöm att du får träffa din advokat innan.

  • Gustav skriver:

   Du har rätt, men det är bättre att sitta en natt i häktet än att gå på polisförhör utan advokat. 🙂

  • Norda skriver:

   Dom har ingen rätt att sätta dig i häktet så länge dom inte anser att risken att du flyr landet är stor. När det gäller fildelning så tror jag inte dom kommer låsa in dig för att du vägrar svara på frågor

   • axxor skriver:

    Norda du värkar inte veta vad du pratar om. Dom kan ta in dig i häktet om du är misstänk och om en åklagare säger så.

  • Snake skriver:

   Oldtimer: Du har delvis rätt i det du säger. Det stämmer på punkten att du inte Måste ha en advokat närvarande, du kommer säkerligen i många fall till och med informeras att detta är ett ”vanligt förhör” där polisen enbart vill ställa några frågor för att reda ut saken eller skaffa information och att du inte behöver advokat (läs Om du enbart är kallad till förhör, ej misstänkt! När du är misstänkt måste de läsa upp dina rättigheter, bla advokat).
   Under förhörets gång kan du resa dig upp, be om att få gå eller att de häktar dig på skäliga grunder, om inte, öppna dörren och gå och se vad som händer. Bråka inte, var inte kaxig. Bra i lugn och sansad ton.

   Funkar inte detta, så kan du säga ”Jag KAN INTE vara kvar här”. ”Varför?” ”Jag KAN INTE”.
   Om du känner ett obehag, säg att du ”MÅSTE till sjukhuset”. Då ska du se att det blir fart.

   Nu kanske jag gled ifrån ämnet lite här men för att komma tillbaka.

   Du har alltid rätt till att få juridisk hjälp oavsett vad saken gäller, alltid! Sen om du inte ligger och lurar på en privat advokat och behöver välja en offentlig advokat på plats så kanske denne inte kommer kunna komma in i tid till ditt förhör just den dagen. Men då kan du ju alltid sitta tyst och ”riskera” som ni säger en natt i häktet för att du inte samarbetar.

   Däremot stämmer det inte att de stoppar in dig i en liten cell tills du är villig att ”samarbeta”.
   De måste ha skäliga grunder till att begära dig häktad (enligt lag då). Sen om detta kanske inte funkar i praktiken i alla lägen, det vill jag inte säga något om då jag inte har några personliga erfarenheter.

   Jämför ett förhör med ett möte. Du väljer själv ditt underlag och hur du vill att mötet skall gå.
   Är du misstänkt för brott har du fortfarande rätt till advokat, självfallet. Men du kan däremot bli frihetsberövad om åklagaren anser att du är en fara för allmänheten, utredningen osv.

   Ber om ursäkt för långt inlägg.

 3. mikael skriver:

  ”Acceptera aldrig advokaten som du blir tilldelad.”
  blir det inte väldigt dyrt att anlita en av dom bättre advokaterna???

 4. joey skriver:

  I Sverige så kan man frihetsberövas på tre olika sätt (bortsett från om man blir dömd till fängelse). Gripen, anhållen och häktad. Men dessutom kan man tas in för förhör max 12 timmar utan att häktningsskälen finns. Blir det längre än 12 timmar så måste åklagaren anhålla dig. Man kan vara anhållen i max 3 dygn (kl 12 3:e dagen efter att du greps egentligen) senast då måste åklagaren göra en häktningsframställan till tingsrätten.
  Godkänns det inte så släpps du. Godkänns det så kan du sitta 14 dagar varefter åklagaren måste göra en ny häktningsframställan och visa att det är viktigt att du sitter inlåst t.ex. att du kan förstöra bevis, försvinna eller liknande. Det kan upprepas hur länge som helst egentligen.
  Skulle du bli dömd till fängelse så dras häktningstiden av från straffet.
  Häktningsskäl innebär att man är misstänkt för ett brott man sannolikt kommer att bli häktad för. Blir man gripen (polisen), anhållen (åklagare) eller häktad (tingsrätten) så har man rätt till försvarsadvokat. Det utses då en offentlig försvarare men man behöver inte acceptera den utan kan välja en annan. Det styrs också av lite olika regler.
  Man behöver inte svara på några frågor, men det kan ju bli till min nackdel. Så en advokat som är insatt i upphovsrättsbrott/fildelning är nog bra att ha.

 5. joey skriver:

  Kombinera det Snake skrev med mitt så har du en rätt bra bild av hur det funkar.

 6. M.O.B. skriver:

  Man kan även bli frihetsberövad genom att man låses in i psykiatrin. Då kan man bli drogad och utsatt för ECT (elchocker av hjärnan) innan det har hållits någon rättegång. När rättegången väl sker så är den inte rättvis p.g.a. de tillfälliga och permanenta hjärnskadorna p.g.a. behandlingen.

 7. Petter Nicklas skriver:

  Oj, vad många det är i den här tråden som inte riktigt vet vad de pratar om men ändå har en synpunkt. Ni tonårsgossar gör bäst i att läsa på lite innan de får för er att besudla Internet med era ”tankar”. Ni ger polisen vatten på deras enorma kvarnar, bara så ni vet det.

 8. joey skriver:

  Fortfarande gäller mitt och snakes inlägg. Själv har jag jobbat 10+ år inom rättsväsendet innan jag slutade och sen många år nu jobbar med annat. Så lite tror jag att jag snappade upp 😉

 9. […] påminna om bloggposterna Tips till dig som blir utsatt och ett skäl till varför det ska vara lagligt att […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s