Mer om bankunionen

Skrev igår en artikel i Nerikes Allehanda om EU och bankunionen. Tycker att formateringen på deras hemsida blev konstig, publicerar därför texten i sin helhet nedan.

Nyligen höll EU-kommissions ordförande, José Manuel Barroso, sitt årliga linjetal i Europaparlamentet.

Han vill att EU ska bilda en gemensam bankunion. En bankunionen medför att det ska råda en europeisk insättningsgaranti för alla unionens 6000 banker. Om en bank i Portugal går i konkurs så ska resterande medlemsländer hjälpa till att betala kunderna hos den misskötta banken. Ett sådant system ger en felaktig incitamentsstruktur. En europeisk insättningsgaranti gör att bankerna får behålla vinsterna, medan förlusterna kommer att täckas av skattebetalarna.

Hela den europeiska bankunionen ska övervakas av en enda instans, den europeiska centralbanken. På kansli-svenska kallas det för att fördjupa samarbetet och få mer federalism. I verkligheten handlar det om överstatlighet och centralstyrning.

Barroso säger också att vi på sikt måste utöka den politiska unionen. Vilket i förlängningen kommer att vara samordnad ekonomisk politik, med europeisk beskattning och mer kontroll av de nationella budgeterna.

EU har idag grova demokratiska underskott. Både ministerrådet och kommissionen är indirekt utsedda organ, de är inte ens valda i ett demokratiskt val. Om det ens ska diskuteras om att EU ska fördjupa sitt samarbete måste demokratin först stärkas väsentligt.

Idag finns det inget som ens liknar den svenska offentlighetsprincipen i EU. Hur ska det gå att utkräva ansvar när det är svårt att ta reda på fakta hur tjänstemännen beter sig? Det fördjupade samarbetet kommer att betyda mer makt till den snåriga byråkratin, de som vill bestämma allt från storleken på en jordgubbe till längden på en cigarett.

Politrukerna i Bryssel verkar vara helt i otakt med befolkningen. Det europeiska folket är dock tydliga, i folkomröstningar och opinionsundersökningar, med att de vill något helt annat än vad de europeiska ledarna säger. De vill ha fri rörlighet av varor, tjänster och människor mellan de europeiska länderna.

Vi unga pirater vill att EU ska vara ett samarbeta mellan länderna, utan överstatlighet. Unionens kärnverksamhet ska vara att underlätta rörlighet mellan de europeiska länderna. Ett fördjupat samarbeta är endast tänkbart om vi minskar byråkraternas inflytande och ger mer makt till det folkvalda parlamentet.

Annonser
Taggad , , ,

2 thoughts on “Mer om bankunionen

  1. CW skriver:

    Det vi beöver istället är att sätta krav på försäkring för alla banker. Då uppstår automatiskt en situation där bra skötta banker får lägre premier, stater inte behöver oroa sig för bankrutter och bankkunderna har en insättningsgaranti.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s