Ett steg närmar bankunionen

Igår höll EU-kommissionens ordförande, Barroso, sitt årliga tal i Europaparlamentet.

Kommissionen är den institution i EU som driver och tar initiativ till nya lagförslag. Ingen i Kommissionen är vald i något val och de består av en medlem från varje medlemsland. Kommissionären bestäms av varje lands regering.

Barroso sa igår att vi måste bilda en gemensam bankunionen för EU, att det är den enda vägen framåt.

Idag finns det mer än 6000 stycken banker i unionen, och han vill att de ska kontrolleras av en enda myndighet. Det kommer innebär enorm centralisering och ännu mera EU-byråkrati, som om det vore en lösning.

Med en gemensam bankunion kommer vi få en europeisk insättningsgaranti. Det innebär att om en bank i Spanien går i konkurs så kommer alla europeiska medborgare att täcka den spanska bankens förlust. De som är duktiga och sköter sig blir straffade genom att få täcka för de som missköter sig. Incitamentsmodellen blir skruvad.

En gemensam bankunionen är givetvis inte slutstationen, utan det är början på mer federalism. När bankunionen är på plats kommer kravet på mer samordnad ekonomisk politik. Det betyder att det egna landets parlament kommer få mindre att säga till om i det egna landets budget.

EU borde hålla sig till att underlätta rörligheten för människor, varor och tjänster mellan länderna. Inte kapa medlemsländernas egna suveränitet.

HAX skriver vettigt om det på Svt.

Annonser
Taggad , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser