Satsa JAS-pengarna på rymden

Temat rymddebatt går vidare.

Regeringen har hittat budgetutrymme för att bygga 40-60 nya JAS-gripen stridsflygplan. Tycker att det är rimligt att ifrågasätta om det verkligen är den bästa prioriteringen? Att bygga nya stridsflygplan görs inte med kaffepengar, utan med enorma resurser.

Försvarsmakten är sedan lång tid tillbaka kraftigt försvagad. Enligt Kungliga krigsvetenskapsakademin kan vi endast försvara oss under en mycket kort tid. Att skaffa nya stridsflygplan löser inte den biten.

Införskaffande av nya stridsflygplan handlar om två saker; arbetstillfällen och vår självbild. Statsministern har sagt att han aldrig kommer att ”tacka nej till jobb”. Allt som kan säljas ska säljas. Detta märker vi tydligast i den hycklande vapenexportbranschen. Vi säljer till krigsförande länder och till diktaturer.

Den andra anledningen är vår egen självbild. Vi ser på oss själva som att vi har ett starkt försvar, när vi i själva verket står närmast försvarslösa. Att köpa lite häftiga stridsplan är att upprätthålla den forna självbilden.

Låt oss bygga någonting som har realistiska möjligheter att gynna världen, i stället för att stirra nostalgiskt drömmande på en försvarspolitisk potemkinkuliss som inte gynnar någon.

Annonser
Taggad , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser