Om skademinimering

I helgen dog den unga riksdagsledamoten Petzäll. Enligt publika uppgifter hade han dragits med blandmissbruk en längre tid. Han ska dessutom relativt nyligen har blivit nekad behandling vid ett hem.

2010 dog 420 personer av narkotika relaterade orsaker. Det är nästan dubbelt så hög dödlighet i Sverige än resten av EU. Något står inte rätt till i landet.

Vid slutet av 70-talet slog Sverige in på dagens narkotikapolitik. Den bygger på drömmen om det narkotikafria samhället. Fängelse anses vara en korrekt behandling av en missbrukare, vilket har visat sig föga hjälpa. Ändå fortsätter vi hålla fast vid samma linje.

Det är ett problem att vi idag göder en sådan stor svart marknad, där det råder fullständig noll kontroll. 90 procent av vår rättsliga kapacitet går åt till att beivra och upptäcka förseelser, istället för att gå på entreprenörerna högre upp i värdekedjan (organiserad brottslighet)

Vill säga att det inte finns inget romantiskt eller fint med droger, men dagens kriminalisering verkar inte ge de positiva effekter man önskat. Kanske är det dags att snegla över på skademinimerande metoder? Föreslår därför att piratpartiet ska anta en modernare linje än den förhärskande.

Annonser
Taggad , , ,

One thought on “Om skademinimering

  1. Gustav Wetter skriver:

    Reformer av droglagstiftningen behövs säkert – man ska dock akta sig för att låta sig ryckas med av den rosenröda entusiasm inför legalisering som jag ibland upplever att vår (PPs) drogliberala falang kommer dragande med.

    Sverige ligger tydligen i topp i EU med antalet drogrelaterade dödsfall (även om jag saknar källa från dig som styrker det påståendet) – hur ser de negativa samhällseffekterna ut i övrigt? Hur många missbrukare har vi jämfört med EU? Hur många brustna familjer och hur mycket nedsatt kognitiv förmåga har deras olika socioekonomiska grupper som en följd av narkotika? Hur stor positiv effekt har svenska välfärdssystemet på missbruksproblemen jämfört med ren narkotikalagstiftning?

    Det finns fler saker med narkotika än bara dödsfall som orsakar skada för samhället, hur ser statistiken ut, någon?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s