Lite mer om byggande

Skrev tidigare i veckan en artikel om bostadsbyggande. Det råder fullständig politisk enighet om att det existerar en stor bostadsbrist i Sverige.

Regeringens lösning på bostadsbristen är att folk ska bo mer trångt. Det ligger förslag som går ut på att göra det mer attraktivt att hyra ut delar av sin bostad. Om du har ett rum över eller en källare så ska du få ekonomiska incitament för att hyra ut dem.

Dessutom verkar det som att bruksvärdesprincipen kommer att tas bort vid uthyrning av en bostadsrätt. Det betyder att priserna blir mer marknadsmässiga. När prisregleringen försvinner och nya bostäder inte byggs kan vi räkna med att priserna kommer stiga ordentligt, speciellt med tanke på all ombildning av hyresrätter.

Vi som inte sitter på ett stort kapital hamnar i en rävsax när hyrorna höjs, vi kan inte köpa en bostadsrätt.

Bostadsbristen ska inte adresseras med mer trångboddhet, utan med fler bostäder istället. I Tyskland uppstod stor bostadsbrist efter återföreningen av Öst- och Västtyskland. De tyska politikerna gjorde bostadsbyggande till ett riksintresse. Idag är genomsnitts tiden för ett nytt flerfamiljshus två år i Tyskland, samma siffra i Sverige är 6 år.

Skillnaden mellan Sverige och Tyskland är vår krångliga byråkrati. Den tyska bygglagstiftningen skiljer sig åt vid en stor punkt mot den svenska. Tyskarna har en paragraf som säger att om det inte finns detaljplan för ett område i tätort som ska bebyggas, ska det nya byggandet följa den befintliga bebyggelsens karaktär, form och täthet. Om det görs, behöver en detaljplan inte upprättas. I stället kan byggherren söka bygglov på en gång – under förutsättningen att man följer det som är bestämt i översiktsplanen. Det är denna lagparagraf som står för den stora tidsvinsten vid byggande i Tyskland.

Annonser
Taggad ,

7 thoughts on “Lite mer om byggande

 1. jorgenl skriver:

  Intressant ide. Två frågor infinner sig: 1) Finns det belägg för att detta verkligen är problemet, 2) Vad är motargumenten till att göra en sådan förändring?

  • Gustav skriver:

   Enligt byggföretaget NCC, som både är verksamma i Sverige och Tyskland, är det en väldigt stor puck.

   Kritiken mot förslaget är att man skär bort en del av det direkta medborgarinflytandet. Grannarna kan inte överklaga beslutet att bygga ett nytt hus, som de kan idag. Vissa menar att det tar bort en viktig del i lokaldemokratin i ett område.

 2. Nicholas Miles skriver:

  När hyrestaken slopas kommer prisökningarna vara högst temporära. När företag ser att man kan tjäna mycket pengar på att bygga hyresbostäder kommer det byggas fler hus, och då kommer konkurrensen att driva ner priserna. Vi har bostadsbrist därför att bostadspriserna är centralt planerade, istället för marknadsbundna. Att planekonomi leder till långa köer borde inte vara någon överraskning.

  Jag har visserligen inget emot ditt förslag på regleringsundantag, men tror inte att det lär räcka på egen hand. Det är snarare något som bör kombineras med slopade hyrestak.

  • Gustav skriver:

   Så länge det förenklas att bygga nytt kan jag leva med att man avreglerar prisnivåerna. Däremot känner jag mig säker på att om man inte förenklar själva byggprocessen så kommer de avreglerade priserna att skjuta i höjden och vi unga hamnar i en kass situation.

   • Nicholas Miles skriver:

    Ja, överregleringen av byggsektorn uppfattar jag som ett ganska stort problem och jag tror att PP kan göra mycket gott där. Att gå till val på att göra det lättare att bygga tror jag är en vinnarstrategi. Har förbundsstyrelsen börjat snickra på en proposition i ämnet till kongressen ännu, förresten?

   • Gustav skriver:

    Styrelsen har inte än börjat jobba med frågan, det är något som kommer senare i höst. Frågan är viktig att ta tag i.

 3. Hoffa skriver:

  ” byggandet följa den befintliga bebyggelsens karaktär, form och täthet. ” Håller sig byggföretagen verkligen till detta i Tyskland ? (och har någon någonsin straffats för övertramp?) De flesta överklaganden i Sverige görs ju pga att de nya husen inte passar in med existerande bebyggelse. Ofta rör det sig ju också i storstäderna om just förtätningar vilket omöjliggör att man håller samma täthet som de hus som redan finns.

  Jag har många gånger tyckt att protesterna varit helt befogade när någon byggherre vill slänga in tätt byggda höga fula skokartonger bland existerande 1-3 våningshus. Om de kunde hålla sig till att föreslå byggnationer som är i samma höjd, storlek och täthet som existerande skulle det inte bli så mycket protester.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s