EU borde satsa på rymden istället för på jordbruket

Neil Armstrong

Skriver på aftonbladet med anledning av Neil Armstrongs nyliga bortgång. Han blev historisk med att vara den första människan att sätta sin fot på en annan himlakropp, månen, men att dö på jorden.

Vem blir den första människan att födas på jorden men att dö på en annan planet? Det satsas för lite på rymdforskning idag. Efter att amerikanarna vann rymdkapplöpningen började de skära ner kraftig i NASA:s budget. Visst har vi byggt en internationell rymdstation, men inga stora framsteg har gjorts.

Lyfter upp i artikeln hur rymdteknik övergår till vardagsteknik. Stora rymdsatsningar hat gett tusentals spinnoff-effekter. Teknik som utvecklades för att förbättra bildkvalitéerna på rymdteleskopet Hubles har senare kunnat överföras till att förbättra screeningen efter bröstcancer.

40 % av EU:s budget går till att stödja inhemska bönder, jordbrukssubventioner. Europas bönder klarar inte priskonkurrensen från andra bönder. Jordbrukssubventionerna är som att pumpa in statligt riskkapital i en SAAB-fabrik. Dessa pengar skulle kunna satsas på rymdforskningen istället.

Pengar finns, det handlar om att prioritera. Nyligen hittade regeringen reformutrymme på 60 miljarder för att utveckla nya stridsflygplan, dödsmaskiner. Vi skulle nästan kunna få ett eget rymdprogram för de pengarna.

Annonser
Taggad , , , , , , ,

One thought on “EU borde satsa på rymden istället för på jordbruket

  1. […] publicerade aftonbladet min slutreplik på Björns replik om att vi bör satsa pengar på rymden istället för på […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s