Tre konkreta förslag till en bättre skola

Skriver idag på Piatpartiets breddnings-sida om tre konkreta förslag till att förbättra skolan. Mindre påtvingad valfrihet, mer samhällskunskap och gratis frukost.

Under 1900-talet gick skolreformerna ut på att minska ojämlikheter inom befolkningen. Socialt arv spelar stor roll för vad man väljer att läsa för utbildning. Den påtvingade valfriheten som elever utsätts för skapar idag större klyftor i samhället, det är bara att besöka valfri gymnasieskola idag.

Den allt färre undervisning i samhällskunskap försvagar demokratin. Om du läser ett praktiskt program idag läser du endast 50 timmar samhällskunskap. På den tiden hinner du knappt lära dig att gå och rösta en gång vart fjärde år. Skolan ska inte bara lära för arbetslivet, utan även fostra elevern till goda demokratibärare.

För att kunna koncentrera sig och vara pigg under en hel skoldag krävs det att man äter ordentligt och att hjärnan syresätts ofta. Många elever äter ingen frukost hemma. Många sitter med kurrande mage till lunchen, eller så köper de godis för att dämpa hungern. Därför vore det bra om elevern skulle få frukost i skolan.

Annonser
Taggad , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s