Tillbaka från semester

Igår var sista dagen på min semester. Hade ledigt i nästan fyra veckor i sträck. Det kändes bra. Det tar några dagar att varva ner, att komma in i semesterlunkande. Blev en del lärorika segelturer i Mälaren under tiden.

Sitter på ett tåg till Linköping. Ska föreläsa för nyintagna studenter på statsvetarprogrammet om Piratpartiet. Tänkte delvis ta mig an åsikten om att Piratpartiet är ett protestparti.

Ni är bara ett protestparti säger olika politiska analytiker? Givetvis är vi det. Är du inte med i regeringen och inte håller med om vad de gör så är du i protest mot deras arbete. Att vilja ändra status quo är att vara i protest mot den rådande ordningen.

Det har varit många protestpartier innan oss. Miljöpartiet startade för 40 år sedan, de protesterade mot miljöförstöringen. Socialdemokraterna startades för 80 år sedan, de protesterade mot exploateringen av arbetare. Sedan har vi det liberala partiet, folkpartiet, de bildades för 120 år sedan i protest mot adelns, kungligheter och kyrkans orättvisa makt. De blev alla etablerade partier, men alla startade som protest mot något. Vilket sedan utvecklades till ideologier. I ljuset av historien tror jag att Piratpartiet kan ses som ett protestparti, men att det är under en övergående fas mot något annat.

Annonser
Taggad , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s