Dagens segeltur

Var ute en sväng i eftermiddags med min lilla segelbåt Estelle. Det blåste ungefär fem meter i sekunden i riktning in mot land, soligt med lite moln. Perfekta förhållanden för en segeltur.

Båten ligger långt in i hamnen och man behöver ta sig igenom två stycken hamnkanaler för att komma ut på sjön. Då båten inte har någon motor är det lite sport att ta sig fram. Har en gammal träpaddal som har visat sig mycket praktisk att använda om vinden avtar.

Oscar och jag hoppade i båten och började paddla båten baklänges mot hamnkanalen för att komma ut ur båtfickan. Väl ute i hamnkanalen styrde vi upp henne och hissade storseglet, vi hade lagom med vind i vår färd mot hamnutloppet. När vi närmade oss hamnutloppet, som är två båtar brett, tilltog vinden och vi drev mot piren. Tänkte att vi skulle ta det säkra före det osäkra, plockade fram den gamla träpaddeln. Satte ner den på styrbord sida med kraft. Vid första paddeltaget knäcktes den. Skit. Den enda paddeln. Det var dåligt, tänkte jag. Ropade åt Oscar att styra upp båten mer mot vinden. Med lite marginal tog vi oss ändå förbi piren och ut på sjön.

Hissade förseglat och fick upp ordentlig fart. Sedan kryssade vi uppför Ekoln under en riktig schysst sol. Färden tillbaka gick smidigt. Enda spänningsmomentet var när vi skulle in i hamnen igen. Det är en riktig sport att ta sig mellan hamnkanalerna med bara vind. Ganska nära hamninloppet hade vi seglen hårt skotade (spända) och nära vinden. Strategin var att komma med full fart in i hamnen. Farten behövde hålla i sig tills vi var framme vid hamnplatsen. Tappar man styrfart och börjar driva är man illa på det. Strategin visade sig vara lyckad, vi gled in med perfekt fart och la till.

Imorgon ska jag skaffa två nya paddlar. Det är svårt att segla om vinden dör!

Annonser
Taggad , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s