Statens nya register

Igår skrev jag i Svenska dagbladet en längre artikel om statens nya register.

Tycker att historien om PKU-registret är väldigt relevant i sammanhanget:

Nästan alla barn som är födda efter 1975 är med i det statliga PKU-registret, en biodatabank som innehåller ett blodprov som togs av läkaren på dig när du föddes. Läkaren frågade dina föräldrar om de kunde spara ett blodprov på dig i forskningssyfte. Läkaren lovade heligt att provet aldrig skulle användas till något annat än i forskningssyfte. Så var också fallet fram tills det att utrikesminister Anna Lindh knivhöggs på varuhuset NK i Stockholm. Genom ett domstolsbeslut fick polisen plötsligt tillgång till att använda detta registret i utredningssyfte. Nästa steg kan likväl bli att använda PKU-registret för försöka fånga inbrottstjuvar, eller varför inte skattesmitare?

Kan vi mot bakgrund av historien känna oss trygga i att staten endast kommer att använda information om medlemskap i fackförening i syfte att forska om arbetsmarknadspolitiska reformer? Svaret är otvetydigt nej.

Annonser
Taggad , , , ,

4 thoughts on “Statens nya register

 1. reek skriver:

  Som småbarnsförälder kan jag berätta att man inte tillfrågas alls om barnen ska finnas med i PKU-registret. Kanske ska de göra det egentligen, men i praktiken tillfrågas man inte.

 2. Hank skriver:

  Bäste partikollega!

  Jag tycker att det är fel av dig att använda PKU-registret som slagträ i den här debatten. Det finns få register, om ens något annat alls, som gör så mycket nytta och räddar så många liv på en massa barn.

  Skillnaden mellan det vi avser som dåliga register som det här galna förslaget och PKU-registrets data består i fysiska prover som inte är digitaliserade alls. Det betyder att det inte finns några möjligheter att göra någon datamining vid en dator eller liknande tvivelaktiga metoder.

  Jag tycker vi aktivt borde göra skillnad på register och register. Register med motiverbar nytta måste kunna få upprättas. Problemet som finns rör inte registren själva utan reglerna som styr användningen av dessa. Vi kan skydda oss till stor del emot ändamålsglidning och läckor och nyttan måste ju vara det som styr ifall risken är värd att ta.

  Min poäng är att alla register inte med automatik är dåliga och vi borde se det ifrån fall till fall. Vi framstår som orealistiska nissar när vi gnäller om alla register på samma sätt när det så uppenbart är skillnad på dem. Det går inte att jämföra tydligt medicinska register som PKU med en politisk databas som det där förslaget.

  @reek: I de fall som föräldrarna inte informeras så är det tjänstefel av personalen och det kan säkert polisanmälas även om bevisföringen är tämligen svår.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s