Är du muslim eller medlem i ett fackförbund?

Är du muslim eller medlem i en fackförening? I så fall ska du tvångsregistreras i ett nytt statligt register. Det låter som en dåligt skämt, men detta  är ett verkligt lagförslag som regeringen har lagt fram.

Regeringen vill ge myndigheten Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) i uppdrg att bygga databaser med uppgifter om den svenska befolkningen som tidigare varit uttryckligen förbjudet. Syftet är att bättre kunna utvärdera om de arbetsmarknadspolitiska reformerna har gett önskad effekt.

Är detta möjligen nästa steg i utvecklingen av arbetslinjen? Tvångsregister och över etnicitet? Det riktigt läska är egentligen den ändamålsglidning som ständigt sker med register. Nu ska detta registret endast användas till utvärdering av arbetsmarknadspolitik, men hur vet vi att det inte blir som med pku-registret och börjar användas vid brottsbekämpning?

Starow, svd, ekot.

Annonser
Taggad , , ,

10 thoughts on “Är du muslim eller medlem i ett fackförbund?

 1. calandrella skriver:

  Suck… Har lagt upp en namninsamling på Avaaz, https://secure.avaaz.org/en/petition/Stop_the_Swedish_IFAU_Register/ . Hoppas den kan hjälpa till! Skriv gärna under den, och sprid vidare!

 2. Nicklas Eriksson skriver:

  Det kommer det att bli. Nej till Stasi-Sverige.

 3. KatrinBiolog skriver:

  Etnicitet? Att vara Muslim är att tillhöra en religion, inte en etnisk grupp. I alla fall i min vokabulär. Sen när är det tillåtet att registrera vilken religion en människa tillhör?
  Och vilken tillhör jag som inte är med i svenska kyrkan? Ska någon komma hem till mig och fråga? Jag tror inte jag svarar på den frågan!

 4. h.Falck skriver:

  Högerregeringen är på väg att införa kontrollsystem som dom anklagade STASI för att en gång infört och använt sig av, under kalla kriget. men man lär sig bäst av sina fiender, heter det ju..

 5. […] Igår skrev jag i Svenska dagbladet en längre artikel om statens nya register. […]

 6. Mats Rydberg skriver:

  Våra borgerliga politiker i det här landet ”Sverige” har fått sin rädsla mot allt vad religioner och fackföreningar heter från USA. Titta bara vad dom har skrämt upp våra fackombud på en del arbetsplatser runt om i landet. Det är inte alla fackombud idag som vågar sticka upp och bråka för mycket med sina arbetsgivare om olika saker som händer på våra arbetsplatser.

  En del fackombud vågar, men blir ibland tillrättavisade av andra högre upp och att anpassa sig till vad arbetsgivaren säger. En del böjer sig tyvärr och vågar inte fortsätta de fall dom höll på med, andra står upp för sina ideal och gör det dom åtagit sig att göra och blir därmed obekväma och drar på sig arbetsgivarens ilska i många fall.

 7. […] kontexten, och i förhållande till högerns uppiskande stämning mot facken. I det ljuset är regeringens nya förslag om registrering av bland annat facklig organisering […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser