Hem från Visby

Sitter på båten hem från Visby och almedalsveckan. Anlände för sju dagar sedan.

Försökte räkna alla seminarier jag har besökt, men tappade räkningen i onsdags. Almedalen hade all-time high rekord i antalet event som hände.

Tycker att veckans mest intressanta debatt har varit den mellan biblioteken och bokförlagen. Har tidigare skrivit om de ockerpriserna förlagen tar ut av biblioteken när en medborgare ”lånar” en e-bok. Det kostar 20 kronor styck, jämfört vid utlåning av en fysisk bok som kostar strax över en krona.

Dessutom kan inte längre biblioteken själva bestämma över vilka böcker de ska tillhandahålla. De är tvingade att använda en tjänst som heter Elib, då det närmast råder monopol p g a att förlagen har gått samman. Elib bestämmer vilka böcker som biblioteken ska kunna låna ut. Detta är ett hot mot bibliotekens självständighet.

Det är därför glädjande att se biblioteksföreningen sätta ner foten och påpeka att deras roll som oberoende kunskaps- och kulturförmedlare är under attack. Bibliotekens sak är vår sak.

När folkbiblioteken infördes på 1800-talet var det samma strid. Förläggarna sa då att om biblioteken tillåts låna ut böcker gratis kommer inte längre någon att köpa dem, nu säger de samma sak om e-boken. För hundra år sedan tog politikerna strid för biblioteken som institution och samhällsbärare, det är dags att göra samma sak igen.

Om inte politikerna ingriper kommer biblioteken att utarmas och tappa relevans, då de inte tillåts distribuera digitalt material på sina villkor.

Svettig efter Säpojoggen i torsdags.

Annonser
Taggad , ,

3 thoughts on “Hem från Visby

  1. Vann du inte säpojoggen?

  2. vanja nipe skriver:

    jag undrar oxå hur det gick i säpojoggen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s