Netopia: (Närings)friheten på nätet?

Ska strax bege mig bort till Netopias seminarie om (närings)friheten på nätet.

Av allt att döma kommer tyngpunkten ligga på ifall nätet behöver mer reglering för att gynna näringen, egentligen en specifik bransch? Den bransch som ropar på mer regleringen är den som bygger sina affärsmodeller kring upphovsrätten och tanken på att information kan ägas.

Idag tjänas det mer pengar än någonsin på information, men det har skett en omfördelning i värdekedjan. Internetleverantörer och informationsaggregatörer är vinnare. För samhällsintresset har denna förändring inneburit något positivt. Att då försöka backa bandet känns bakåtsträvande.

Skriver en liten rapport i efterhand om vad som diskuterades.

Uppdatering: Paneldebatten om näringsfrihet utvecklades mest till en debatt om nätneutralitet.

Anton Abele, moderat, ansåg att marknaden och storföretagen kommer att ta ansvar och lösa problemet med inskräkning av nätneutraliteten. Tror att det ibland finns en liten övertro till att marknaden kan lösa allt. Speciellt problematiskt är det när man pratar om infrastruktur.

Är nog av åsikten att infrastruktur, som fiberkablar, ägs bäst gemensamt. Obehagliga monopolsituationer uppstår ofta annars.

Representanten för it- & telekomföretagen försvarade Telias beslut om att börja blockera skype-trafik i mobilnätet. Piratpartiet tycker att internetoperatörerna ska hålla tassarna borta från att pilla på själva innehållet i internet, om det inte rör sig av tekniska driftskäl.

Annonser
Taggad , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s