Fortsatt militärisering av polisen

Militära arbetsmetoder kan aldrig vara lösningen på civila problem, men nu ska Helsingborgspolisen ta hjälp av försvarsmakten för att hantera ungdomar i segregerade områden.

Nyligen fick polisen i Helsingborg gå en kurs i psykologisk krigföring hos militären, till exempel har de fått lära sig taktiker som bland annat användes i Libyenkriget förra året. Det svenska försvaret har utvecklat sina metoder efter psykologiska operationer som USA:s militär har gjort.

Skrev för ett tag sedan på piratpartiets breddningsblogg om den pågående militäriseringen av polisen. Utvecklingen med utbildning i psykologisk krigföring ligger i linje men det jag skrev om tidigare. En sakta men säker upptrappning i aggressivitet har pågått under längre tid. Lärde de sig inget av göteborgskravallerna 2001?

Att använda sig av militära metoder för att kommunicera med ungdomar måste tolkas som ett desperat försök att komma till rätta med social problem. Polisen är bra på att hantera symptomen på sociala problem, brottslighet. Däremot tror jag inte att man kommer tillrätta med dessa sociala problem med militära arbetsmetoder.

Försvarsmakten är en icke-civil organisation som är tränad för att utföra väpnad strid, knappast övade i att prata med tonårskillar i stadens fattigare utkanter.

Annonser
Taggad , , ,

5 thoughts on “Fortsatt militärisering av polisen

 1. SBJ skriver:

  Och det pan-europeiska inbördeskriget mellan makthavarna och befolkningen närmar sig med stormsteg…

 2. Merf skriver:

  Har du någon aning om vad för utbildning det handlat om? Psykologi som militär brukar behöver inte vara hemskare än läxor av typen ”du får mer respekt om du går beväpnad med enbart batong än om du åker i fullt bestyckad pansarvagn”, ”ha med kvinnor att tala med kvinnor”.

  Nu säger jag inte att det är så, men bara ”psykologisk krigföring” i sig kan handla bara om att få andra att tänka och reagera som man vill (lite som att föra en diskussion eller bygga politisk opinion i en blogg). Mer info och lite källor vore trevligt när fan ska målas på väggen.

  • Gustav skriver:

   Hej Merf!

   Har ingen mer information än vad jag har läst i tidningen.

   Givetvis handlar det om att få folk att göra som man vill. Tycker att det är olyckligt varje gång militären blandas in i civila sammanhang. Jag tycker att det ska gå vattentäta skott mellan försvarsmakten och civilsamhället.

   • Merf skriver:

    Jag håller inte med. Besitter någon organisation kunskap man i andra organisationer kan dra nytta av tycker jag det är fullt naturligt att denna kunskap delas och sprids.

    Jag höll med ditt tidigare inlägg om militarisering av polisen och är i övrigt av åsikten att polisen skulle vinna mer på att framställa sig själva som bemöteliga och vänliga snarare än hotfulla vapenbärare, men här tycker jag du saknar underlag för ditt budskap. Imformationsspridning i sig är inget dåligt och jag anser att man gör bäst i att bedöma efter vad för information som man faktiskt delar.

    Militären bidrar med mycket som inte har med dödande att göra. Vore olyckligt om du även vore emot militariseringen av våra civila telefoner i form av militär positioneringsteknik…

   • Gustav skriver:

    Jag ska maila polisen och se om de säger något vettigt om vad utbildningen handlar om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s