Grön ekonomi

Ska deltaga imorgon på klimatkonferensen Rio+20. Ämnet som ska diskuteras är grön ekonomi.

För 20 år sedan hölls det stor konferens med alla världens ledaren. Det var där man satte grunden för Kyotoprotokollet -97. Det fanns stor optimism om att man skulle kunna komma tillrätta med klimatförändringarna.

Nu med facit i hand vet vi att det var mest snack och lite verkstad.

Till sommaren kommer det att arrangeras en nytt toppmöte i Rio. Denna gången tar de politiska ledarna ett nytt grepp. De vill göra våra naturresurser till ekonomiska handelsvaror, som utsläpptsrätter.

Lite spännande att de anser att klimatproblemen kan lösas med finanssektorn, den har ju visat sig vara så stabil och produktiv den senaste tiden (ironi).

Den eviga debatten om miljön och ekonomi är diskussionen ifall det går att ha en hållbar miljöutveckling tillsammans med ökad tillväxt? Vissa menar att det är omöjlgt. En ständig ekonomisk tillväxt kräver att vi förbrukar våra naturresurser. Andra har ett mer optimistiskt förhållningssätt, teknikutvecklingen kommer att medföra att vi kan ha ekonomisk tillväxt och en hållbar miljöutveckling.

Själv är jag optimiskt lagd och tror (hoppas?) på det senare. Med dämpad tillväxt känns det lite som att backa in i framtiden. Givetvis är inte ekonomisk tillväxt ett ändamål i sig. Men de flesta vill ha det bättre ställt än sina förfäder.

Jorden är heller inte ett slutstadium för människan. Vi är parasiter och vi får helt enkelt börja befolka rymden när jordens resurser tar slut.

Annonser
Taggad , , , ,

2 thoughts on “Grön ekonomi

  1. avväxt skriver:

    Att stoppa tillväxten är inte detsamma som att stoppa utvecklingen. Har vi noll tillväxt innebär det att vi utvecklar lika mycket som förra året. Inte att vi står still. Dvs, även utan tillväxt får vi det ”bättre ställt än våra förfäder”.

  2. Markus skriver:

    avväxt: Visst är det så. Det kan ju inte vara så svårt att förstå. Varför måste man aldrig som tillväxtförespråkare motivera sig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s