Massjakten på svenssons kan strax börja

EU-domstolen kom idag med beskedet att Ipred-direktivet (verktyg för skivbolagen att jaga fildelar) inte står i konflikt med datalagringsdirektivet (verktyg för staten att massövervaka sina egna medborgare).

Detta medföra nu att Ipred kan komma att börja användas i svenssonjakten på fildelare, om högsta domstolen går på Eu-domstolens linje.

Det läskiga med Ipred är det låter upphovsrättsindustrin få agera privatpolis. Tidigare rättsprincip har varit att det är polisen som utreder brott, nu kommer privata företag att få starkare verkyg än vad polisen har idag. Det är absurt.

I Danmark tillämpas Ipredlagen genom att ett brev skickas ut till innehavare av ip-adresser privata företag spårat på internet. Tio dagar får mottagaren på sig att bestämma sig om att ska betala hälften för att slippa rättslig instans. Ingen bevisning tillhandahålls i brevet.

Massjakten på svenssons kan strax börja. Vad vi väntar på är att högsta domstolen ska komma med besked om ePhone ska lämna ut uppgifter eller ej. Tingsrätten bedömde att ePhone skulle lämna ut. Hovrätten gjorde en annan bedömning. Snart vet vi i alla fall hur det blir.

För tre år sedan gjorde jag denna intervjun om Ipred. Se piratpartiets pressmeddelande.

Annonser
Taggad , , ,

One thought on “Massjakten på svenssons kan strax börja

  1. jeffer skriver:

    Detta visar att upphovsrätt och frihet är absoluta motsatser, och att upphovsrättens kombination av hegemoniska anspråk och religiös dogmatism hotar hela rättssystemets trovärdighet.

    Beträffande allt som rör upphovsrätt är politiker, ämbetsmän, åklagare, poliser och domstolar den vanliga hederliga människans fiender.

    Kopimistsamfundet blir en avgörande motvikt mot en vanvettig upphovsrätt och är en garanti för den missionerande frihetskampens fortsättning.

    Kopiera och sprid allt i evighet – amen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser