Kunskapsindustri lägger ner

AstraZenica har meddelat att de avskedar ca 1200 medarbetare inom deras forskningsavdelning.

Detta är inte ett vanligt industritillverkande företag som lägger ner sin linjeproduktion. Det är spetskompetensen som blir friställda. Den kompetens som Sverige brukar framhålla är vår styrka verkar inte hålla måttet längre.

Sverige börjar likna en struts som stoppar huvudet längre ner i sanden för varje år som går. ”Vi kommer ställa om till de kunskapsintensiva jobben”, brukar det låta. Jobben kommer tillbaka. AstraZenicas beslut är ett konkret exempel på hur det verkligen ligger till.

Vårt immaterialrättssystemt håller på att dra ner svensk industri i en omöjlig gyttja. I ett forskningslabb kan man inte ens byta en glödlampa utan att ha med sig ett protokoll. Kunskap och innovation uppkommer ej av mer regelverk, tvärtom. Tyvärr är nog detta endast början på utflyttningen av spetskompetensjobben.

Annonser
Taggad , ,

4 thoughts on “Kunskapsindustri lägger ner

 1. jeffer skriver:

  Högteknologiskt entreprenörskap inom digital teknik, internet, och biovetenskap och helst kombinationer av dessa, är vad Sverige ska sikta på.

  Det behövs stora genombrott inom Alzheimers och antibiotika bland annat.

  Immaterialrätt är ett stort hot mot utvecklingen och har gjort att vi förlorat år och kanske årtionden för viktiga genombrott. De trögheter, osäkerheter och friktioner som redan finns är extrema och hotar bara att bli ännu värre i framtiden. De stora läkemedelsföretagen kostar mycket mer än de smakar och är inte att lita på.

  Delar av vårdbudgeten bör användas för att direkt lösa vårdproblem, som exvis sjukhussjukan (nya antibiotika). De stora läkemedelsföretagen bör kortslutas, eftersom de bevisligen är värdelösa på området. Nya former bör prövas i internationell open-source-anda.

 2. […] har en attraktionskraft för vår kompetens här i Sverige. Det måste vi ta på ett enormt allvar. Gustav Nipe skriver också om det här och vi har skickat in en debattartikel i vår […]

 3. Dennis Nilsson skriver:

  Klokt talat!

  Varför inte själv starta en nytt Astra och föregå som ett gott exempel!?
  Regeringarna lyssnar mer på en entrepenör. 🙂

 4. […] med Erik Lönroth om att Sverige har halkat efter i kunskapssamhället. Det konkreta exempelet är massavskedningen i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser