Rikskonferensen i Sälen, möte med Öb

Mikael och jag anledde igår vid lunch till Högfjällshotellet i Sälen.

Ministrar och höga befäl höll i taktpinnen och pratade om försvaret. Tyckte att det var synd att man mest pratade om budget, diskussionen om försvaret blir en fråga om ekonomi. Det pratas mindre om syfte och vilka uppgifter vårt försvar ska ha? Ska vi ens ha ett försvar?

I förmiddags fick i representanter från ungdomsförbunden en sittning med Sverker, Sveriges överbefälhavare.

Jag tog tillfälle i akt att ställa frågan ifall attackerna minskar mot svenska soldater i Afghanistan? Tror att det var en öm tå jag ställde mig på. Fick en uppmaning om att vara försiktig i tolkningen av statistik. Öb fortsatte med att prata om att det är viktigt att vi ger en positiv bild av situationen.

Har stor respekt för de soldater som tjänstgör i Afghanistan, och respekterar dem som yrkesmän. Dock måste det gå att vara ärlig med hur utveckligen faktiskt är. Numbers don’t lie.

Mikael ställde en fråga om försvarets framtid. Sverker svarade med att han vill att vi ska ta till oss att det ej längre går att dela upp hoten som militära hot och civila hot. Själv vill jag se en utveckling där militären och det civila samhället är separerat, det ska gå vattentäta skott. En soldats uppgift är olik en polismans. De är tränade för helt olika saker.

Annonser
Taggad , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s