Byråkrati

Genom mina förtroendeuppdrag får jag ofta i uppgift att stå för kontakten med myndigheter i Sverige. Skicka in papper och fylla i ansökningar.

Har upptäckt hur mycket kraft och tid det tar att knuffa ärenden framåt. Det händer aldrig att jag skickar in en blankett, får tillbaka den några dagar senare och allt är klart. Det är istället alltid något som fattas eller missuppfattats.

Flera samtal ska ringas, mail ska skickas och fem underskrifter ska skrivas. Det är ett evigt processande. Liknelsen med kvicksand ploppar upp i skallen. Desto mer man trampar i det, längre in hamnar man.

 • Bilda staten.se
 • Låt mig kunna handlägga alla ärenden med myndighetsverige på staten.se
 • Ge skatteverket i uppgift att ta fram ett elektroniskt legitimationssystem. Låt oss slippa kladda med bank-id och andra egensnickrad verktyg av bankerna.

Byråkratin är även en delförklaring till varför det byggs så lite bostäder i Sverige. Det tar flera år att komma fram till ett beslut om något ska byggas. Planprocesser och handläggningstid tar lång tid. Kommunerna måste börja prioritera handläggning och plan- och bygglovsärenden.

Annonser
Taggad

6 thoughts on “Byråkrati

 1. christoffer skriver:

  Just planläggning måste jag säga är ett tveeggat svärd. en av anledningarna till den långa processen är att man har försökt lägga in väldigt mycket medbestämmande från allmänheten och de som är boende i närområdet. Skulle man ta bort detta så skulle vi istället se mer överklagande av bygplanerna i domstollarna och tiden skulle inte minska nämvärt.

  • Gustav skriver:

   Tycker att antingen bestämmer den som har köpt marken eller kommunen. Medbestämmandet från allmänheten och grannarna är lite tyckande. Dessutom är folk konservativa till sin natur. Not In My Backyard-rörelsen är stor.

 2. broskbenny skriver:

  Bra att du lyfter det här Gustav. E-myndighetslösningar är klockren piratfråga, och det närliggande bekämpandet av byråkrati. Om vi kan tänka utanför lådan och hitta kreativa sätt att minska statsbyråkratin finns mycket att vinna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s