Post-paneldebatt

Deltog igår på Dreamhacks paneldebatt.

Vi diskuterade e-sport och om det är kultur eller sport.

Dubbelmomsen på appar kom också upp för diskussion. De borgliga ungdomsförbunden sa att branschen skulle vara lugn, problemet kommer att lösa sig. Argumentet var att Sverige har europas bästa finansminister…

Regeringen lämnar dock inte besked på när buggen ska var löst. Man säger endast att det kommer ta tid och att man inte vet vad utfallet blir. Representanterna i debatten hänvisade till olika regler och direktiv. Jag kallar den doktrinen för den ortodoxa juridiken. Inom den doktrinen är det inte lösningen som står i centrum, utan det är istället formalia och att paragraferna som ska vara rätt.

Att hävda Sveriges självständighet mot övriga europeiska länder är något man backar för. Vi i Piratpartiet har en mycket mer kritisk syn på EU-projektet. Vi måste ställa krav och stå på oss ute i europa.

Även diskussionen om kulturmomsen kom upp. Alla representanterna (förutom LUF som vill ha plattskatt) tycker att dataspel ska omfattas av den 6%-procentiga kulturmomsen. Själv anser jag att det är fel med att vi subventionerar olika industrier, det kommer bara att leda till att vi skapar fler och fler undantag. Det blir ett moms-race mot botten, tillslut blir det svårt att finansiera välfärden.

Fildelningsfrågan tog vi i slutet och då var det bara Dataspelsbranschens representant som förespråkade dagens svenssonjakt, det var positivt. Dataspelsbranschen förespråkar att vi ska instifta en specialdomstol i Sverige för att kunna handlägga upphovsrättsbrotten bättre.

Paneldebatten var skoj och jag ser fram mot att deltaga igen på Dreamhack Summer. Hoppas att vi får prata mer utbildning och sysselsättning nästa gång!

Lucas streamade debatten via Bambuser.

image

Pirater som grejar.

image

Fick testa Diablo 3!

Annonser
Taggad , , , , , , ,

One thought on “Post-paneldebatt

  1. Anders H. skriver:

    Kulturmomsen på 6% håller jag med om är löjlig i sin utformning. Samma boktext i en pdf har 25% moms. Naturligtvis borde det vara tvärtom för att skona miljön. Men att hålla gammal industri under armarna inom kultursektorn är vi ju vana vid. Det är dock rätt vanligt att man har olika momssatser i EUs länder för olika saker. Luxemburg har 15, 12, 6 och 3% t.ex.

    Skatteverket väntar på den stora momsgenomgången inom EU som ska ske 2015. Där kommer detta att tas upp runt racet-to-the-bottom. Vissa länder marknadsförs nu som lågmomsländer för försäljning inom EU (Luxemburg t.ex.) och vi ligger absolut högst. Problemet har funnits i USA under ännu längre tid på postorderförsäljning, vilket gör att jag inte tror på en snabb lösning inom EU. Sverige kommer därför att förlora mer och mer momsande försäljning till andra Europeiska länder om inte momsen på den typen av produkter sänks.

    Kan världens bästa finansminister sänka momsen på restaurangmat som inte kan beställas från lågmomsländer kan man mycket väl sänka momsen på saker där momsen hindrar svenska företag att konkurrera på lika villkor med sina konkurrenter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s