Dags att börja göra upp med generationsväldet

3-4 december håller Ung Pirat den politiska konferensen i Norrköping. Konferensen tar avstamp i tron att Piratpartiet har mer att berätta för Sverige. Inlägget nedan ligger i linje med att arbeta på att bredda Piratpartiets bas. Se tidigare inlägget om skolan

Det är hög tid att vi gör upp med åldersdiskrimineringen mot unga människor i vårt land.

I dagens Sverige blir unga straffmyndiga den dag de fyller 15 år, men de tillåts inte rösta i val förrän de fyllt 18. De kan straffas enligt lagarna, men de tillåts inte vara med och påverka dem. De blir myndiga när de fyller 18 år, men anses ändå inte fullt vuxna.

På krogen kan en 18-åring köpa alkohol, men på Systembolaget är åldersgränsen satt till 20 år.

Däremot begär vi att unga svenskar ska åka ner till Afghanistan och bli ihjälskjutna för frihet och demokrati, men att själva handla en flaska vin till fredagsmiddagen tillåts de inte. Unga är alltså tillräckligt gamla för att skickas ut i strid, men inte tillräckligt gamla för att själva få ansvara för sin alkoholkonsumtion. Det ter sig för mig väldigt skevt.

Inför omröstningen om kvinnlig rösträtt år 1921 anförde Nej-sidan argumentet att kvinnorna är alldeles för oinsatta i politiken, att kvinnorna inte bryr sig, därför kommer kvinnan att rösta som sin man. Samma argument används idag av motståndarna till sänkt ålder för rösträtt: ”Unga är alldeles för oinsatta, de kommer endast att rösta som sina föräldrar.”

Säg den gymnasieskola där det pratas mindre politik än bland personalen i en vanlig ICA-butik?

Länderna Tyskland och Österrike har sänkt rösträtt i kommunalvalen. Det finns 11 stycken andra länder med lägre rösträttsålder än 18 år i kommunala eller regionala val, folkomröstningar eller liknande. Sedan Tyskland sänkte röståldern har sextonåringar röstat i högre grad än vad äldre gör.

Anledning till det högre valdeltagandet är att delaktighet skapar engagemang. Om man kan vara med och påverka är det givet att man kommer att vara engagerad i politiken och samhället. Om partipolitik ska kunna hantera dagens ungdomsproblem måste vi även ge ungdomar inflytande över vem som sitter på beslutande positioner.

Samtidigt ser vi en trend med kontinuerligt lägre valdeltagande, ett hot mot valsystemet som måste tas på allvar. Detta hot ska bemötas med att göra fler människor delaktiga i valen.

Sänk rösträtten till 16 år i kommun- och landstingsvalet. Lägg ner skolans låtsasval och gör unga människor delaktiga på riktigt så tidigt som möjligt.

Annonser
Taggad , , , , ,

2 thoughts on “Dags att börja göra upp med generationsväldet

 1. calandrella skriver:

  Bra förslag i stort! (Jag vill dock avskaffa rösträttsåldersgränsen helt, men det har jag insett att jag inte lär få gehör för.) Men denna del av argumentationen haltar: ”Däremot begär vi att unga svenskar ska åka ner till Afghanistan och bli ihjälskjutna för frihet och demokrati, men att själva handla en flaska vin till fredagsmiddagen tillåts de inte. ” Sverige har idag inte längre värnplikt, och försvarets soldater är frivilliga. Ingen tvingas längre att delta i krig.

  • Gustav skriver:

   Du har helt rätt i att vi inte längre har värnplikt i landet. Dock är det märkligt att man anförtror unga män att med vapen åka ut och kriga, men inte att köpa vin.

   Läste någonstans att det var 48 stycken tyska parlamentariker som vill se att man avskaffar rösträttsåldergränsen helt.

   Sympatiserar med den tanken, men är pragmatisk och tror att det är lättare att börja med att sänka rösträttsåldern till 16 år. Vill gärna se att man knyter ihop den med straffmyndigheten. Det är märkligt att man kan straffas för lagar man inte kan påverka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s