Skillnad på äganderätt och immaterialrätt

Förra helgen höll KDU frihetsdagarna i Uppsala.

Deras förbundsordförande Modig raljerade i sitt inledningstal över hur knasigt det vore om Ung Pirat definierade äganderätten.

Vad Modig syftar på är att han ser immaterialrätten (intellektuell egendom som upphovsgröt och patent etc) som en del av äganderätten. Vi menar att man måste särskilja äganderätten från immaterialrätten, det är olika saker. Immaterialrätten är statligt sanktionerade tidsbegränsade monopol. Ett monopol som begränsar hur man får använda icke-begränsade resurser.

Äganderätten menar vi omfattar resurser som är begränsade.

Äganderätten står i kontrast mot immaterialrätten. Ifall jag har köpt en CD-skiva får jag inte göra vad jag vill med den. Jag får inte distribuera innehållet på CS-skivan hur jag vill.

På Ung Pirats kansli i Uppsala har vi en sakskrivare (3D-skrivare) som vi kan skriva ut fysiska objekt i plast. Sakskrivare kommer helt omkull kasta vår syn på äganderätten. När tekniken har finslipats och sakskrivarna kommer kunna göra perfekta kopior av fysiska föremål kommer vi kunna utradera skillnaderna i materiellt välstånd mellan människor.

Det enda som stoppar mänskligheten från att utjämna det materiella välståndet är immaterialrätten. Varför begränsa användandet av icke-begränsade resurser?

KDU är varmt välkomna förbi vårt kansli i Uppsala så ska jag visa hur en sakskrivare fungerar.

Märkt , , ,

2 tankar om “Skillnad på äganderätt och immaterialrätt

  1. jeffer skriver:

    Lysande!

  2. jeffer skriver:

    KDU och Frihetdagarna?! Frihet och militant upphovsrätt är varandras absoluta motsatser. Den största ökningen av frihet för flest antal människor uppnås genom upphovsrättens avskaffande. Samma sak gäller antagligen också patent, framför allt om sakskrivarpotentialen uppfylls.

    Brist innebär per definition en motsvarande minskning av frihet ju större bristen är. Upphovsrätt är – i en digital värld – en konstgjord brist och därför en med vilja genomförd inskränkning i människors frihet. Detta är omedveten ondska (eller kanske till och med medveten hos en del)…

    Incitament för nyskapande kan arrangeras på annat sätt, utan att skada friheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: