The future of money på FSCONS

Ska hålla en föreläsning på FSCONS i Göteborg om Ripple-projektet.

Ett av huvudtemana på konferensen är future of money. Andra föreläsare kommer att prata bl a att prata om Bitcoin och Flattr.

Har aldrig varit på FSCONS tidigare, men har varje år tänkt att jag borde åka dit. Så här beskriver sig själva konferensen:

FSCONS is the Nordic countries’ largest gathering for free culture, free software and a free society. The conference is organised yearly with 250-300 participants primarily from northern Europe. The main organiser is the Society for Free Culture and Software.

När världsekonomin går dåligt börjar man ifrågasätta rådande strukturer och man tittar sig om efter andra lösningar. Ripple är ett decentraliserat valutasystem där man själv skapar sin egen valuta. En valuta som bara existerar mellan två individer och bygger på det sociala kapital som redan existerar mellan två personer, den tillit vi har till varandra.

Centraliserade system, som nationella valutor, gör en mycket sårbar. Börjar staten producera mer sedlar och sänker räntan tappar våra pengar snabbt i värde och vi kan inte göra något åt det.

Det är inte så att jag misstror vår riksbank på något vis. Däremot ger vi bankerna monopol på betalningsmedel och vi göder dem via räntor, serviceavgifter och skatter. Detta systemet är väldigt dyrt, tänk på alla de tusentals byråkrater som sitter och vänder papper utan att tillföra något till BNP:n.

Annonser
Taggad , , , ,

2 thoughts on “The future of money på FSCONS

  1. Då ses vi där! Kanske vi kan kika på kollektivtrafiken hos Västtrafik samtidigt, håhå!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser