Dagens ACTA hearing i Stockholm

Klockan 14:00 idag började justitiedepartementets hearing om ACTA-avtalet. ACTA står för Anti-Counterfeit Trade Agreement och handlar om att man vill bekämpa piratkopiering och varuförfalskning bättre.

Syftet med hearingen:
De frågor som regeringen behöver ta ställning till i detta skede är om rådet bör besluta att ACTA ska undertecknas för EU:s räkning och om ett förslag till beslut om godkännande av ACTA ska hänskjutas till Europaparlamentet för behandling där samt om Sverige ska underteckna ACTA. Hearingen syftar till att ge inbjudna parter möjlighet att redogöra för sin syn på dessa frågor.

Avtalet berör direkt piratpolitik. Vi var inte inbjudna till hearingen, men jag tyckte ändå det var viktigt att vara där, så jag knatade in på justitiedepartementet. Inne i foajén träffar jag netopia-Per och hälsar.

Sen går jag och pratar med en assistent från departementet, där fick jag uppge mitt namn på ett papper. Assistenten traskade iväg till chefen, efter några minuters väntande fick jag beskedet att jag inte var välkommen. Det var endast för inbjudna.

Det är rimligt att dessa tillställningar är öppna så att allmänheten får höra vad dom olika särintressena säger.

Åtta stycken rena upphovsrättsorganisationer var där, endast en organisation som är uppovsrättskritisk var inbjuden.

Förslag på förbättring:

 • gör hearingarna öppna
 • balansera antalet intressegrupper

Här är en lista på vilka organisationer som var inbjudna:

1. Svea hovrätt, avd. 2
2. Justitiekanslern
3. Åklagarmyndigheten
4. Rikspolisstyrelsen
5. Konsumentverket
6. Datainspektionen
7. Kommerskollegium
8. Tullverket
9. Stockholms universitet, Juridiska fakulteten
10. Post- och telestyrelsen
11. Konkurrensverket
12. Patent- och registreringsverket
13. Dataspelsbranschen
14. Filmfolket
15. Forum Syd
16. Förening för en fri informationsinfrastruktur
17. Föreningen Svensk Programvaruindustri
18. Google Stockholm
19. IT & Telekomföretagen
20. Läkare utan gränser
21. Musiksverige
22. Rättighetsalliansen Europa
23. Svenska Föreningen För Industriellt Rättsskydd (SFIR)
24. Svenska Föreningen mot Piratkopiering
25. Svenska Förläggarföreningen
26. Svenskt Näringsliv
27. Sveriges Advokatsamfund
28. Sveriges Konsumenter

Uppdatering: Pär Nygårds från IT&Telekomföretagen har bloggat om hearingen.

Annonser
Taggad , , ,

7 thoughts on “Dagens ACTA hearing i Stockholm

 1. jeffer skriver:

  Fantastiskt bra att bara dyka upp! Ge dem tillfälle att i sista ögonblick bredda den riggade scenen. Något som de nobbade av rent formella skäl, vilket klart antyder deras långsiktiga intention och agenda. Allsidighet är inte något de värdesätter högt. Perfekt att få det så flagrant påvisat. Ingen tvekan om att de ser piratrörelsen som sin huvudfiende. Och mycket bra att det visas så tydligt. Stridslinjen kan inte bli tydligare – piratrörelsen och medborgarna på ena sidan och särintressen och etablerad politisk makt och aristokrati på andra sida.

 2. chrisk skriver:

  Staten och kapitalet sitter i samma intranät

 3. P skriver:

  Vilken var den kritiska organisationen?

 4. Kul att du dök upp! Men kanske inte så konstigt att ej föranmälda neckas tillträde till Rosenbad. Kan dock hålla med om att det varit lämpligt att bjuda in andra intressen än rättighetshavarföreträdare och rättsväsende.

  Jag (IT&Telekomföretagen) deltog själv på mötet. Tyvärr fanns inte Sveriges Konsumenter på plats. En användar/konsumentröst saknades helt klart. Vi på operatörssidan får i många sammanhang representera användarna, vilket inte är optimalt. Generellt skulle bildandet av en (partipolitisk obunden) internetanvändarorganisation eller motsvarande vore högst välkommet. EFF till Sverige månne?

  För den som är intresserad av själva sakinnehållet så meddelade Justitiedepartementet att svensk rätt (med undantag för justeringar i varumärkeslagen) i n t e ändras iom ett eventuellt undertecknande av ACTA-avtalet. I avseendet immaterialrättsligt skydd i den digitala miljön görs (i nuläget iaf) bedömningen att gällande svensk rätt (typ IPRED) lever upp till avtalets formuleringar.

  Bloggade om bla hearingen här: http://it.almegabloggar.se/2011/10/19/justitiedepartementet-%e2%80%93-pa-ratt-kurs

  • Gustav skriver:

   Hej Pär!

   Jag undrar just varför vi ska skriva på ACTA-avtalet om det inte kommer innebära några förändringar av det rättsliga läget? Kan det vara så att det öppnar för förändring i framtiden kanske?

   Det skulle behövas en konsumentorganisation som heter Sveriges mediekonsumenter, som tog konsumenternas intressen. Det blir som du skriver lite knasigt med att operatörerna ska försvara användarna.

   Frågorna om mediekonsumtion och internet är så stora att dom nog druknar hos Konsumentverket och Sveriges konsumenter.

   • >>Kan det vara så att det öppnar för förändring i framtiden kanske?

    Säg så här, avtalet begränsar inte sådana möjligheter. Teoretiskt antar jag, utan att ha läst avtalet i detalj, att det skulle kunna underbygga en framtida diskussion om ytterligare lagstadgade sanktionsmöjligheter.

    Ej att förglömma i sammanhanget är att det i andra sammanhang förs omfattande diskussioner om hur immaterialrättssystemen kan (och måste) utvecklas för att fungera i en digital miljö. Och det stavas snarare förbättrade licensieringsmodeller, teknikneutral lagstiftning och praxis, sänkta transaktionskostnader, transparens i klareringsprocessen, nedmontering av visningsfönstermodellen, möjligheter till place-time-device-shift mm, än hårdare tag mot intrång. Finns en bra rapport av Ian Hargreaves om bla detta.

    Om det går att baxa upphovsrätten dithän kommer incitamenten för att utverka än mer långtgående sanktionsverktyg (3rd strike etc) klart minska. Kanske kommer inte alla rättighetshavare anse det och fortsatt kräva mer sanktioner, däremot blir det svårare att få politiskt gehör för sådana åsikter. Oberoende underlag om faktiska skadeverkningar av piratkopiering samt verkansgrad av nuvarande sanktionsmodeller är det dessutom ont om.

    Som en passus kan nämnas en skrivelse i avtalstexten om att underteckande parter (dvs länderna) avseende intrång i digital miljö ska verka för en dialog näringslivsaktörer sinsemellan (likt de branschsamtal vi hade i Sverige -08). Inget nytt under solen mao.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s