Hur en lobbymotion äger rum

Ser att den moderater riksdagsledamoten Abele har skickat in en motion till riksdagen om att staten ska stödja upphovsrättsindustrins lobbygrupper med finansiella medel.

Här kan man börja prata om korporativism.

Abele argumenterar i sin motion att dessa lobbygrupper gör ett viktigt norm- och värdegrundsarbete i att utbilda befolkningen. Abele springer upphovsrättsindustrins ärenden. Industrin vill givetvis utöka sin makt och profit, det är i sig helt naturligt. Det problematiska här är när man vill ändra på spelreglerna så att branschen ökar sin intäkter.

En ohelig allians mellan industrin och lagstiftarna.

Kan se framför hur det gick till när denna motion skrevs.

  • Abele är en ung riksdagsledamot som vill göra liv ifrån sig och visa att han gör skillnad.
  • En karismatisk person som Per Strömbäck ringer upp Abeles assistent och erbjuder Abele en middag på något snoffsigt ställe.
  • Under middagen berättar Per om stackars dataspelsföretag som inte längre säljer några spel p g a att snåla pirater tankar hem spelen gratis.
  • Mot slutet av middagen berättar Pär om det viktiga utbildningsarbete som Netopia och Kulturskaparna m fl gör för att arbeta mot fildelning.
  • Abele skådar nu ljuset, ”men om vi ger er mer resurser, då kan ni göra ett ännu bättre jobb?”.
  • Per nickar lite och säger ”tänk om fler politiker skulle vara modiga som du”.
  • Abele går ifrån middagen och det bubblar inom honom, nu ska han få chansen att visa sig handlingskraftig gentemot det andra i riksdagsgruppen.
  • Innan Abele har hunnit slå på sin arbetsdator ligger där ett mail från dataspelsbranschen, en färdigskriven motion. Abele vidarbefodrar den färdigskrivna motionen till sin assistent och lägger till texten ”modifiera texten lite, sen skickar du in den till riksdagen med mitt namn”.
Jakten på fildelare har precis börjat och den ökar i styrka. Här kan man läsa en sammanställning över alla pågående och historiska rättsfall.
Annonser
Taggad , ,

2 thoughts on “Hur en lobbymotion äger rum

  1. […] att offra både kulturskapare och kulturälskare för sin egen vinnings skull och att det finns politiker som sitter i deras knä och inte försitter en chans att hjälpa […]

  2. […] Moderaterna i riksdagen menar att vi borde ta i med hårda tag mot fildelare. Detta framkommer i en motion som denne har lämnat till riksdagen. Detta motiverar han med att upphovsrätten är en […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s